Potrivit noilor evaluări făcute de specialiștii Băncii Naționale a României (BNR), rata anuală a inflației va continua să crească până spre finalul anului curent, dar într-un ritm vizibil încetinit. Rata anuală a inflației va urca astfel peste valorile în descreștere ușoară previzionate pentru viitorul apropiat.
„Prognoza din august anticipa plafonarea în trimestrul III și intrarea ulterioară a ratei anuale a inflației pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, însă relativ alertă apoi, implicând plasarea acesteia la 13,9 la sută în decembrie 2022, dar ușor sub punctul central al țintei la finele orizontului prognozei”, explică cei de la BNR.
Responsabile de această situație sunt șocurile globale venite pe partea ofertei, amplificate de conflictul Rusia-Ucraina și de seceta la nivel european din această vară.
„Determinanții majori continuă să fie dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de prețurile gazelor naturale și energiei electrice – inclusiv în condițiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a prețurilor la energia electrică –, precum și de prețurile alimentelor, sub influența creșterii ample a cotațiilor mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor instituite, dar și al secetei prelungite și extinse la nivel european din această vară. Influențe suplimentare sunt așteptate și de pe segmentul prețurilor administrate, în timp ce efecte de bază dezinflaționiste, dar relativ modeste, se vor manifesta inclusiv pe segmentul combustibililor, dată fiind și recenta prelungire a schemei de plafonare a prețurilor carburanților”, se mai arată în minuta BNR.
Vă reamintim, potrivit Institutului Național de Statistică, rata inflației a urcat în septembrie la 15,9%, find cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani. Prețurile de consum au crescut de la o lună la alta: cu 1,3% din august 2022 până în septembrie 2022. Produsele alimentare s-au scumpit cu peste 19%, cele nealimentare cu peste 16%, iar serviciile cu 8%. Dintre alimente, zahărul, uleiul, cartofii și făina s-au scumpit cel mai mult în septembrie 2022.
Pe aceeași temă:
Inflația în România a ajuns în septembrie la cel mai mare nivel din ultimii 19 ani
Trimite articolul
XDaca e sa ne uitam la preturi pe bune, nu doar “statistic”, acel 15,9% este mult sub valoarea reala a inflatiei. Insa nu conteaza, important este sa-i credem.