Boc a revocat ordinul vineri dimineaţa după ce a preluat portofoliul lăsat liber de Ecaterina Andronescu.
Ordinul emis de Ecaterina Andronescu a născut dispute în interiorul coaliţiei, dar şi în rândurile propriului partid-PSD, care i-a reproşat că le-a dat ocazia democart-liberalilor să îi atace pe social-democraţi. Inclusiv liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că i-a cerut Ecaterinei Andronescu să renunţe la acest ordin.
La 21 septembrie, premierul Emil Boc declara, la finalul şedinţei coaliţiei, că îşi menţine decizia privind remanierea ministrului Educaţiei în cazul în care aceasta nu va renunţa la ordinul privind numirea directorilor de şcoli şi că “a mai discutat de atâtea ori” cu Ecaterina Andronescu pe acest subiect.
“Dacă directorii de şcoli vor fi schimbaţi din ordin al ministrului Educaţiei, din acel moment voi proceda la remanierea ministrului Educaţiei. Acest ordin este contrar atât Legii educaţiei naţionale, pe care am promovat-o, cât şi principiului descentralizării, prin care lăsăm prerogativele la nivelul comunităţilor în vederea numirii directorilor de şcoli”, a afirmat Boc, după şedinţa coaliţiei, la care a participat şi ministrul Ecaterina Andronescu.
În aceeaşi zi, PSD a anunţat că Ecaterina Andronescu va emite un alt ordin privind numirea directorilor de şcoli, care să fie în concordanţă cu legea nouă a educaţiei naţionale.
“Urmează să se reglementeze în următoarea săptămână pentru că legea adoptată prin asumare nu a fost supusă unei moţiuni de cenzură, legea va trebui să intre în vigoare şi vor intra noile reglementări. În consecinţă, ministrul va emite un ordin modificat, va modifica ordinul pe care l-a trimis în teritoriu, repet, şi care de fapt nu a creat efecte, el nu a fost aplicat, deci oarecum discuţia s-a inflamat inutil”, a declarat Duvăz, la finalul şedinţei BPN al PSD.
Potrivit ordinului emis, la 16 septembrie, de ministrul Educaţiei, toţi directorii şi inspectorii şcolari numiţi cu delagaţie de către inspectoratele şcolare vor fi înlocuiţi de persoane numite direct de minister.
“Începând de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, încetează toate detaşările în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, şi pentru funcţiile de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare dispuse pentru anul 2009-2010 prin decizie a inspectorului şcolar general. Pe aceeaşi dată se abrogă şi prevederile legale care abilitau inspectorii şcolari generali de a face detaşări în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere, de îndrumare şi control”, se arăta în ordin.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!