“Când a plecat PSD de la guvernare era pregătit un proiect de OUG de la Ministerul Muncii cu privire la plafoanele care vizează ajutorul pentru căldură. Noi (Guvernul Boc II n.r.) l-am promovat pentru că era termenul sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie şi, după ce l-am promovat, am observat că au fost foarte mulţi oameni şi administraţii locale care s-au plâns că de la 615 lei, cât era plafonul de anul trecut, s-a coborât la 425 de lei pe membru de familie”, a declarat Boc luni seara, la Realitatea Tv.
Premierul în exerciţiu a spus că suma alocată iniţial a fost suplimentată de Guvernul Boc II cu 45-50 de milioane de lei, din Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului, astfel încât să fie acoperite şi subvenţiile pentru familiile unde venitul pe cap de membru este situat între 425 şi 615 de lei. Boc a precizat că suma alocată suplimentar va fi utilizată pentru subvenţiile aferente lunii noiembrie, care se achită în decembrie.
Boc a cerut luni primăriilor, în cadrul unei conferinţe de presă, să primească solicitări pentru subvenţionarea facturii la căldură şi de la familiile unde venitul pe membru este cuprins între 425 şi 615 lei, deşi Parlamentul nu a răspuns încă solicitării Guvernului de a majora plafonul stabilit de Executiv.
“Solicităm Parlamentului (…) să ţină cont de acest interes stringent al românilor şi să facă acest amendament la OUG aflată spre aprobare (…). În acest context, solicit administraţiilor locale, primarilor în special, să primească de la cetăţeni cereri cu privire la ajutoarele de încălzire de la toţi cei care se încadrează în plafonul de până la 615 lei pe membru de familie”, a declarat luni Boc.
Boc a precizat că a trimis deja Parlamentului solicitarea de a modifica Ordonanţa de Urgenţă adoptată în 7 octombrie de Guvern. Premierul în exerciţiu a spus că, dacă Guvernul ar fi fost “în deplinătatea mandatului”, putea lua această decizie printr-o altă Ordonanţă.
Întrebat dacă Executivul a făcut între timp rost de bani pentru subvenţionarea facturilor la încălzire, având în vedere că în OUG prin care s-a decis reducerea plafoanelor, comparativ cu anul anterior, se invoca lipsa fondurilor, Boc a răspuns că propunerea privind reducerea acestora a fost înaintată în vară de Ministerul Muncii – condus la acea vreme de social-democratul Marian Sârbu.
„Aceasta a fost propunerea care a venit încă din vară de la Ministerul Muncii, pe baza analizei pe care au efectuat-o cei de la Ministerul Muncii. În urma analizei pe care am făcut-o cu administraţiile locale şi în urma analizei bugetare pe care o avem, am stabilit nişte priorităţi. Iar în rândul priorităţilor este şi aceasta, de a putea ajuta românii să treacă mai uşor perioda de iarnă din perspectiva costului facturii la energie termică”, a replicat el.
Guvernul va cere Parlamentului să dezbată în procedură de urgenţă OUG prin care a fost limitat numărul beneficiarilor de ajutoare pentru încălzire, atfel încât, printr-un amendament depus de parlamentari, să beneficieze şi familiile care au venituri mai mari de 425 de lei pe membru, anunţa sâmbătă premierul în exerciţiu.
Guvernul a adoptat în 7 octombrie o Ordonanţă de Urgenţă prin care s-a stabilit ca familiile unde venitul pe membru de familie este mai mic de 425 de lei să primească ajutoare pentru încălzire, în sezonul rece 2009-2010. Executivul a alocat astfel 173 de milioane de euro pentru subvenţionarea facturilor. Valoarea acestora urma să fie compensată de stat în proporţie de 90% pentru un venit net lunar pe membru de familie mai mic de 155 de lei, iar în cazul unui venit pe membru de familie cu o valoare între 355 şi 425 de lei compensarea urma să fie de 40%.
OUG a fost adoptată înainte de 13 octombrie – data la care Executivul a fost demis în urma moţiunii de cenzură – şi nu mai poate fi modificată de Guvern, pentru că un Executiv interimar nu poate emite ordonanţe.
Pentru sezonul rece 2008 – 2009, venitul maxim pe membru de familie până la care se subvenţiona factura la încălzire a fost de 615 lei. Astfel, în urma OUG adoptate de Guvernul Boc, familiile unde venitul pe membru este cuprins între 425 şi 615 lei, şi care beneficiaseră de acest ajutor anul trecut, nu mai puteau primi ajutorul de stat şi anul acesta.
Subvenţia se acordă pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, lemne, cărbuni sau combustibil petrolier, în intervalul 1 noiembrie – 31 martie.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!