“Prin semnarea celor două acte România îşi exprimă la cel mai înalt nivel acordul şi susţinerea pentru proiectul Nabuco. (…) România a ales să participe în acest proiect al cărui atu principal este viabilitatea sa economică. Nabuco este eficient şi mai puţin costisitor decât alte iniţiative promovate în regiune. Aşadar, are toate avatajele necesare pentru a atrage investiţii şi furnizori şi pentru a putea funcţiona pe baze comerciale conform principiilor pieţei”, a declarat Emil Boc.
Guvernul a aprobat în şedinţa de duminică seara forma finală a memorandumului cu privire la proiectul Nabucco, care include modificări propuse prin negocierile purtate în ultima perioadă, textul urmând să fie trimis în aceeaşi seară, spre aprobare, preşedintelui Traian Băsescu.
“Forma finală a mandatului a ţinut cont de ultimele negocieri care au avut loc în luna iunie între statele partenere cu privire la acest proiect. Memorandumul a fost trimis în această seară preşedintelui României, spre aprobare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul şedinţei Executivului în care a fost aprobată noua formă a memorandumului.
Prin modificările aduse textului în şedinţa de Guvern, premierul Emil Boc a fost mandatat să semneze Acordul din partea României, în locul preşedintelui Traian Băsescu. “Acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco va fi semnat în numele României de către premierul Emil Boc, conform memorandumului aprobat în şedinţa Executivului”, a declarat Muntean.
Guvernul s-a reunit duminică în şedinţă extraordinară, începând cu ora 21:00, pe tema proiectului Nabucco, în contextul în care premierul Emil Boc participă luni, la Ankara, la ceremonia semnării Acordului interguvernamental pentru construirea gazoductuluiNabucco şi a Declaraţiei politice comune a celor cinci state angajate în proiect.
Acordul interguvernamental va fi semnat şi de către reprezentanţii Austriei, Bulgariei, Ungariei şi Turciei.
Proiectul Nabucco are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, care este dependentă de Rusia, prin construirea unui gazoduct care va porni de la Marea Caspică şi va ocoli Rusia. Conducta va avea o lungime de 3.300 de kilometri, lucrările de construcţie ar trebui să înceapă în 2010 şi gazoductul ar trebui să intre în exploatare în 2012.
Proiectul Nabucco va fi finanţat, în proporţie de o treime, de către acţionari şi de bănci – două treimi, fiind necesare două milioane de tone de oţel, 200 000 de segmente de ţeavă de oţel şi peste 30 de staţii de comprimare a gazului.
În funcţie de situaţie, gazele naturale vor proveni din Iran, Irak, Azerbaijan, Turkmenistan şi Kazakhstan. Principalii furnizori de gaze pentru proiect sunt Azerbaidjan şi Turkmenistan. În cazul Turkmenistanului, problema este tranzitul pe sub Marea Caspică, în condiţiile în care chestiunea graniţelor maritime rămâne o problemă nerezolvată în zonă, iar pentru rezolvarea acesteia este nevoie de acordul Rusiei.
Companiile interesate de construirea gazoductului sunt Botas (Turcia), RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şi Transgaz (România).
Pentru acest proiect, contribuţia României stabilită iniţial era de aproximativ 850 milioane de euro, plătibili în patru ani. Proiectul prevede tranzitarea României, pe o porţiune de 460 de kilometri.
Pentru a contracara Proiectul Nabucco, Rusia a demarat un proiect concurent, South Stream, în care a încercat să atragă inclusiv o parte dintre partenerii Nabucco.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!