Prin vot secret cu bile, deputații s-au pronunțat asupra solicitării procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ referitoare la formularea cererii de urmărire penală împotriva deputatului Elena Udrea, fost ministru al dezvoltării regionale şi turismului, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în dosarul nr.50/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Camera Deputaţilor urmează să dea şase voturi distincte cu bile pentru solicitările justiţiei în privinţa Elenei Udrea. Trei dintre acestea sunt pentru începerea urmăririi penale în două dosare, iar alte trei, pentru arestare preventivă.
Ședința a început la ora 17.00. Deputatul Elena Udrea a ajuns în sală în jurul orei 18.00. Udrea le-a cerut, în discursul său, deputaților reuniți în plen, să nu fie părtași la încercarea de arestare a sa, pe care a catalogat-o ca fiind un „abuz”.
„Un parlamentar al României, de data aceasta Elena Udrea, este pusă la stâlpul infamiei cu trei cereri de începere a urmăririi penale, trei cereri de arestare preventivă, aşteptând execuţia. (…) Ceea ce se întâmplă astăzi cu mine nu are legătură cu Elena Udrea, în locul meu puteau să fie Victor Ponta sau Crin Antonescu, dacă aceştia ar fi spus lucrurile pe care le-am susţinut public în ultimele săptămâni, dacă ar fi vorbit despre acapararea puterii în mâinile unei singure puteri. Dacă ar fi fost unul dintre dumneavoastră, tot aici s-ar fi ajuns”, a spus Udrea.
„Doamnelor şi domnilor, stimaţi colegi. Ştiu că există o presiune publică asupra dumneavostră. ştiu că există presiuni şi de altă natură şi chiar calcule politice. Ceea ce vă cer au azi nu este clemenţă. Nu este să blocaţi Justiţia, din contră. Vă cer să lăsaţi Justiţia să funcţioneze şi în cazul Elenei Udrea. Vă cer ca Elena Udrea, dacă este acuzată de ceva, să fie anchetată. Ceea ce vă cer în schimb este să nu fiţi părtaşi la un abuz care este încercarea de arestare a mea”, a completat Elena Udrea, de la tribuna Camerei Deputaţilor.
Ea le-a cerut, totodată, deputaţilor să voteze conform conştiinţei.
„Vă cer să fiţi puternici, să votaţi conform conştiinţei pe care o aveţi, dând Parlamentului rolul şi importanţa pe care această instituţie ar trebui să o aibă într-un sistem democratic în care fiecare putere îşi exercită atribuţiile în mod legal şi nicio putere nu poate exercita asupra altei puteri din stat un abuz”, a adăugat Udrea.
După discursul susținut în plen, Elena Udrea a plecat de la Parlament. fără să aștepte votul.
UPDATE. Camera Deputaţilor a aprobat, luni seară, cererea de arestare formulată în dosarul “Gala Bute” și cererea de reţinere şi arestare în dosarul Microsoft
Camera Deputaţilor a aprobat, luni seară, cererea de arestare formulată în dosarul “Gala Bute” în cazul Elenei Udrea, cu 219 voturi “pentru” şi 102 “împotrivă”
De asemenea Camera a aprobat cererea privind extinderea urmăririi penale în dosarul “Gala Bute”, da și solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a Elenei Udrea în dosarul Microsoft, la cererea DNA, cu 202 voturi ”pentru” şi 65 ”împotrivă”. Deputaţii au încheiat votul prin aprobarea încuviinţării arestării preventive, care înlocuieşte controlul judiciar în dosarul Microsoft.
UPDATE 2. Elena Undrea a fost citată să se prezinte la DNA în cursul zilei de marți.
Elena Udrea a fost citată de procurori să se prezinte marţi la DNA, în jurul orei 11.00, după publicarea în Monitorul Oficial a celor şase hotărâri ale Camerei Deputaţilor privind aprobarea cererilor de urmărire penală şi de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea , procurorii au citat-o să se prezinte marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarele “Gala Bute” şi “Microsoft”.
Sursa: Mediafax
Alte articole pe aceeași temă:
Elena Udrea, la DNA: a fost dusa, cu mandat, la audieri
DNA a cerut aviz pentru arestarea Elenei Udrea in dosarul Gala Bute
Citiți principiile noastre de moderare aici!