În trecut, expresia „nu comentez” aruncată presei echivala, în mintea cititorilor, ascultătorilor sau privitorilor cu o recunoaștere a faptului că jurnaliștii au atins un subiect sensibil, ce merită explorat în continuare. PR-ul politic, însă, s-a adaptat în ultimii ani și, călcând pe erodarea din ce în ce mai acută a instituției jurnalismului, a inventat ceva mult mai periculos: trebuie să „meriți” să ți se răspundă la întrebare.
Am ajuns, astfel, să auzim astăzi cum politicienii împart jurnalismul în „presă bună” și „presă rea”, „jurnaliști buni” și „jurnaliști răi”. Iar publicul, în funcție de preferințe, a început să îi și creadă. Astfel, „presa bună” pune „întrebări pertinente”, „relatează obiectiv”, aduce „critici constructive”, în timp ce „presa rea” „hărțuiește”, „este lipsită de respect” sau „aservită” unor interese obscure, care niciodată nu sunt numite.
Nu e nicio coincidență că această tendință a început aproape în același timp cu explozia rețelelor sociale, care au spart codul societății și au radicalizat dezbaterea între diferite idei sau curente ideologice, împingând oamenii, din ce în ce mai mult, în bule în care participanții sunt de acord unii cu alții, indiferent cât de absurde ar fi ideile pe care le susțin: de la pământul plat, până la rețelele 5G care au cauzat pandemia COVID-19.
Mai mult ca niciodată, societatea este divizată în aceste bule, aceste micro-cosmosuri absurde, și nu se putea ca politicul să nu profite de acest lucru. Ideile politice nu mai adună oameni, ci îi dezbină, discursurile politicienilor nu mai unesc, ci provoacă frică de oricine e în afara bulei sau împărtășește alt set de valori.
Să îl luăm de exemplu pe liderul PNL Timiș și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, fan înfocat al președintelui american Donald Trump, al cărui slogan l-a și copiat. „Facem Timișoara mai tare ca oricând”, sloganul cu care Robu candidează pentru al treilea mandat de primar al Timișoarei, este evident o combinație între „Make America Great Again” și „Keep America Great”, sloganurile din campaniile lui Trump.
Ca și Trump, liderul liberalilor timișeni nu suportă să fie contrazis. A avut grijă mai întâi să îndepărteze din filială orice voce critică, înconjurându-se doar de „yes men” pe care i-a racolat, uneori, chiar de pe băncile facultății. Oameni fără experiență, pe care i-a promovat în funcții cheie susținând că nu poate avea încredere în altcineva. Asemenea liderului american, este foarte activ pe rețelele sociale. A înființat o pagină de Facebook în numele apropierii de timișoreni, iar apoi a blocat accesul pe ea la sute, poate chiar mii de timișoreni. Și-a creat propria bulă, dacă vreți. Apoi s-a pregătit să o extindă și a început atacurile asupra presei. Pentru că presa era singura care putea să o spargă.
Inițial aceste episoade erau punctuale și răzlețe, timide chiar. Nu răspundea întrebărilor puse de un anume jurnalist critic, în timp ce îi „mângâia pe creștet” pe alții, pe care îi felicita pentru obiectivitate. Avea grijă să afle care sunt feudele în presa locală și, imediat ce critica o anumită publicație, se gudura pe lângă alta.
Din ce în ce mai încrâncenat față de jurnaliștii cu care trebuie să interacționeze, Robu, la fel ca Trump, s-a retras în online, unde, profitând de regulile de distanțare impuse de pandemia COVID-19, organizează conferințe de presă fără presă, pe Facebook. Nu pe Zoom, unde întrebările presei ar putea fi auzite de participanți. Pe pagina sa de Facebook, în bula sa din care a eliminat și elimină în continuare orice voce critică. Iar întrebările le primește pe un grup de WhatsApp și le citește doar pe cele care îi convin. Și doar dacă sunt puse de jurnaliștii pe care încă îi consideră „buni”.
Încet-încet, însă, tot mai mulți jurnaliști și publicații sau stații TV au ajuns pe lista neagră a lui Robu. Printre acestea se numără acum: Timiș Online, Opinia Timișoarei, Pressalert, Renașterea, Știri de Timișoara, Ziua de Vest, De Banat (publicații online), Realitatea TV, B1 și Digi 24. Iar lista poate continua. Vorbind despre jurnaliștii incomozi, nu s-a sfiit să folosească invective precum „prostituate” sau „nesimțiți” la adresa jurnaliștilor incomozi. Practic, toate publicațiile mari din Timișoara, precum și cel puțin trei posturi TV au fost înfierate, de-a lungul timpului, de primarul unuia dintre cele mai mari orașe ale țării.Timișoara.
Tolerate de unii confrați din presă, ignorate de societatea civilă și nesancționate de șefii săi politici, discursul anti-mass media al lui Robu este mai mult decât retorică. Pentru prima oară în istoria post-demebristă, un jurnalist timișorean a fost ținta unei tentative de asasinat. Dragoș Boța, căci despre el este vorba, a scris de-a lungul timpului mai multe anchete în care demonstra legăturile dintre interlopii din Timișoara și oameni aflați în anturajul primarului Nicolae Robu. Iritați de aceste dezvăluiri, interlopii au plănuit asasinarea jurnalistului, plan dejucat de DIICOT.
Evident, primarul Timișoarei s-a apărat și a susținut că orice legătură între el și acest plan abominabil poate fi doar produsul „unor minți bolnave”. Uitând, însă, că de-a lungul timpului l-a catalogat pe Boța drept „tonomat”, „nesimțit” și l-a acuzat de hărțuire. Iar atunci când un om politic influent vorbește astfel despre un jurnalist, unii s-ar putea să îl creadă. Interlopi sau cetățeni de bună credință, deopotrivă.
Timișoara, orașul în care s-a murit pentru libertatea de exprimare, devine o ilustrare a ceea ce se poate întâmpla atunci când presa nu este lăsată să-și facă meseria. Am trecut de la „altă întrebare” la „nicio întrebare, dacă nu îmi convine cine o pune sau cum o pune”. Când pui bandă adezivă pe gura presei, în aplauzele consilierilor tăi și ale susținătorilor, vocea societății nu mai poate fi auzită. Pentru că societatea, în orice democrație, este formată din oameni cu idei și concepții diverse, care trebuie să fie auzite și, eventual, dezbătute, nu trimise direct la groapa de gunoi pentru că nu coincid cu ale altora. „Este un paradox că fiecare dictator a ajuns la putere pe o campanie bazată pe dreptul la liberă exprimare. Ca imediat după ce a ajuns la putere să suprime orice drept la liberă exprimare, cu excepția propriului drept”, spunea în urmă cu aproape un secol cel de-al 31-lea Președinte al SUA, Herbert Hoover. Ar fi bine să și înțelegem ce a vrut să spună.
* Un articol realizat de tion.ro în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent
Trimite articolul
Xdar intrebarile pe care presa NU vrea sa le puna?
Bune puncte de vedere. Totusi, de ce 99% din presa a luat 40 mil de euro de la guvern ca sa difuzeze doar ce spune guvernul si “specialistii” lui, i.e. grupul de comunicare strategica (niste nima-n carare), astfel manipuland ordinar populatia??? Pretextul ca informeaza oamenii sa se spele pe maini e pt copii de-o zi poate, nu pt cineva care gandeste.
Cine ia mita sa nu se astepte la zile bune!
-
1. vezi sa nu te incurci iar in nick-uri
2. ce altceva mai vrei sa iti spuna presa in afara de deciziile autoritatilor si lucruri pe care trebuia sa le stii deja de la maica-ta, precum spalatul pe maini? Ai vrea sa iti zica si aberatii precum ideea ca 5G activeaza nano-boti din vaccinuri malefice? Sau ce?-
Sunteti noapte buna!
-
Nu vor” analfabetul phul11🤣😂🤣😂
CUM AR fi sa elaboreze on chineae piG!
INTERESANT ?????
Un srticol impotriva cenzurii, dar comentariile sunt ‘filtrate’
Ha ha ha, ce ipocrizie
-
e greu sa dai click pe un drop-down, asa-i?…
-
drop-down-ul ala e o fosila de pe vremea cand se puteau vota comentariile, nu face absolut nimic
-
Domnule Marta, nu sunt un fan al orbului, dar parca in mica noastra lume exista multi altii care ar trebui tratati la fel ( sau chiar mai abitir) ca si primatul nostru, lucru care nu se prea vede la d-voastra. Nu cred ca slujeste advarului o abordare partinitoare .
Alt articol anti Robu. Si a inceput relativ ok. Zic relativ pentru ca si presa e o mare c**va. Cauta senzationalul in orice. Nici pe internet nu vezi atata click-bait cate bustiere cu informatii partial false vezi la anumite posturi tv. Partial pentru ca informatiile, desi alese si taiate in concordanta cu interesele unora sau a altora, nu sunt false. Doar ca nu se da toata informatia, ci doar anumite fragmente. Macar de s-ar da amenzi pentru asta. Dar se pare ca doar ProTV-ul ia amenzi, si alea pentru ore de difuzare gresite sau pentru ca nu a dat drept la replica.
Si imi place cum criticati publicul. Ca politicienii au impartit presa in buna si rea, iar publicul ii crede. Stati voi linistiti, ca aia sunt abonati Antena 3, de unde se informeaza.
-
tin sa te informez ca daca nu esti anti robu esti 100% retardat
Sunt curios, cum anume s-a ajuns de la “presa nu este lăsată să pună întrebări” la un articol care, per total, este pura campanie electorala anti-Robu si, prin asta, pro USR (nenea Fritz si restul)? Cum anume un primar care traieste intr-o lume a lui (cultul personalitatii e clar, cel putin pentru mine) a ajuns sa fie legat de faptul ca presa este constransa indiferent in ce fel? Ce treaba are, per total, faptul ca Robu este un … cu faptul ca presa nu are dreptul sa puna intrebari? Ba mai mult, de ce nu se scrie nimic legat de ceea ce presa nu intreaba, nu investigheaza, nu cauta sa publice. Gen sifonarea de bani atat de la stat cat si din fonduri europene. Gen cati bani sunt ingropati cu TimPark, SDM, etc. Gen cati bani au disparut nu doar sub administratia Robu ci si sub administratia Ciuhandru. Si asta e doar varful aisbergului. De ce nu spune nimic presa cand vine vorba de banii pe care ii primeste pentru a evita anumite stiri sau pentru a le trece sub tacere si face asta prin promovarea efectiv exagerata si nesimtita a altor stiri (gen protestul de acum 2 ani din 10 august sau scandalul din Caracal, despre ambele s-au aberat cu lunile). Per total, libertatea de a pune intrebari continua sa existe si asta nu doar in cazul presei. Problema vine de la faptul ca lumea prefera sa nu puna intrebari pentru ca e mai simplu si mai confortabil asa.
Râde ciob de oală spartă…
Un articol foarte bun!