Astfel, potrivit AGROSTAR, taxele aplicate
procesatorilor şi intermediarilor cu privire la
sacrificarea mieilor pentru
Paşte sunt aberante. Procesatorii
cumpără carnea de miel cu 8-10
lei pe kilogram, iar taxele de sacrificare impuse
crescătorilor de oi de către procesatori
(abatoare, puncte de tăiere sau carmangerii) ajung la
aproximativ 18 lei/kg. Pe lângă aceste taxe,
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor aplică o
taxă de 6 lei pe cap de animal. Taxele
depăşesc, astfel, 20% din valoarea cărnii de
miel, crescătorii de ovine
având pierderi foarte mari, din această
cauză, mulţi dintre ei abandonând
activitatea. De asemenea, aceste taxe cresc artificial
preţul la aproximativ 20 de lei/kilogram de carne de
miel pentru consumator. Federaţia
AGROSTAR solicită de
urgenţă intervenţia Ministerului
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a
elimina taxele care îi determină pe
crescătorii de animale să renunţe la
această activitate.
Carnea de miel este cu 50% mai scumpă decât ar trebui să fie în perioada Paştelui
Reactualizat la:
Asta din cauza taxelor care depăşesc 20% din<br />
valoarea produsului, a anunţat, miercuri,<br />
Federaţia Naţională a Sindicatelor din<br />
Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi<br />
Servicii Conexe (AGROSTAR).
Citiți principiile noastre de moderare aici!