De asemenea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, care a decis, pe 27 noiembrie 2009, să suspende decretul prezidenţial prin care Blaga a fost numit ministru interimar al Internelor, şi a respins ca inadmisibilă cererea formulată de Dan Nica.
ÎCCJ a judecat, joi, recursul făcut de Administraţia Prezidenţială împotriva sentinţei Curţii de Apel București, care a decis, la cererea social-democratului Dan Nica, suspendarea executării decretului prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar de Interne.
CAB a decis, pe 27 noiembrie 2009, suspendarea decretului prezidenţial prin care Blaga a fost numit ministru interimar al Internelor pe motiv că, în conţinutul său se face referire la demiterea lui Nica din funcţie, lezându-i acestuia reputaţia, având în vedere că un ministru este demis doar dacă este condamnat penal. Astfel, potrivit motivării deciziei Curţii de Apel Bucureşti (CAB) din 27 noiembrie, prin care a fost suspendată executarea decretului prezidenţial 1358/2009, prin care Vasile Blaga a fost desemnat ministru interimar în locul lui Dan Nica la Ministerul Administraţiei şi Internelor, decretul contestat îi lezează lui Nica reputaţia, deoarece “face vorbire despre demiterea din funcţie a reclamantului, demitere care poate interveni doar în cazul în care un membru al Guvernului a fost condamnat penal prin hotărâre judecătorească definitivă sau când averea sa a fost declarată, în tot sau în parte, ca fiind dobândită în mod ilicit, printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă”. Curtea arată, în motivare, că doar cazurile arătate pot duce la demiterea unui membru al Guvernului, potrivit legii.
Astfel, se arată în motivare, “prin emiterea decretului 1358 din 1 octombrie 2009, este previzibil un prejudiciu material viiitor pentru reclamant, reputaţia fiind lezată în mod grav prin menţinerea valabilităţii unui decret preşedinţial în care se face vorbire despre demirea din funcţie a reclamantului.”
Potrivit Curţii, prin formularea decretului a cărui executare a fost suspendată, “se crează imaginea existenţei unei condamnări penale împotriva sa (n.r.-a lui Dan Nica) sau a existenţei unei hotărâri irevocabile cu privire la modul ilicit de dobândire a averii de către reclamant, aspecte care sunt de natură a-i afecta imaginea publică”.
Mai mult, se arată în motivarea instanţei, există “îndoieli serioase în privinţa legalităţii decretului 1358/2009”, deoarece prin decretul 1357/2009 a fost “revocat” din funcţie Dan Nica, în timp ce, prin decretul 1358, se arată că acesta a fost demis, neexistând, deci, concordanţă între motivele menţionate în cele două decrete, motive ce au determinat încetarea funcţiei lui Nica.
În ceea ce priveşte respingerea excepţiei inadmisibilităţii, invocate de către Administraţia Prezidenţială, CAB arată în motivare că aceasta nu poate fi luată în calcul, deoarece decretul contestat nu priveşte raporturi ale Preşedintelui României cu Parlamentul, ci cu Guvernul, motiv pentru care decretul poate fi atacat pe calea contenciosului administrativ.
De asemenea, excepţia lipsei de interes a lui Nica în cauză, invocată tot de Administraţia Prezidenţială, a fost respinsă deoarece la data judecării cauzei, Vasile Blaga îşi exercita în continuare funcţia, deci decretul contestat avea, la momentul respectiv, efecte juridice, efecte care “vatămă un drept subiectiv” al lui Dan Nica, potrivit motivării.
Curtea de Apel Bucureşti a admis, pe 27 noiembrie, acţiunea social-democratului Dan Nica şi a decis suspendarea executării decretului prezidenţial prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al Internelor şi viceprim-ministru interimar până la pronunţarea unei decizii pe anularea decretului.
Astfel, CAB a decis, pe 27 noiembrie, să respingă cele trei excepţii invocate de către Administraţia Prezidenţială, respectiv excepţia lipsei de interes, excepţia calităţii procesuale pasive a Administraţiei Prezidenţiale şi excepţia inadminisibilităţii acţiunii şi să admită acţiunea lui Dan Nica prin care s-a cerut suspendarea decretului prezidenţial prin care Blaga a fost numit în fruntea MAI.
Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat, în 19 octombrie, acţiunea înaintată de Dan Nica având ca obiect suspendarea actului administrativ publicat în Monitorul Oficial 647 din 1.10.2009.
Dan Nica a declarat, pentru NewsIn, că în acţiunea înaintată Curţii de Apel Bucureşti cere suspendarea decretului prezidenţial prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Nica a adăugat că suspendarea decretului de numire în funcţie a lui Blaga nu presupune şi suspendarea decretului prin care el a fost revocat din funcţie.
Decretul de revocare a ministrului Dan Nica şi decretul de desemnare ca interimar a lui Vasile Blaga în funcţia de vicepremier-ministru de Interne au fost publicate pe 1 octombrie în Monitorul Oficial nr 647.
Fostul vicepremier, ministru de Interne, Dan Nica, l-a acuzat, pe 5 octombrie, pe preşedintele Traian Băsescu de “fals grosolan” în acte publice, deoarece acesta ar fi încălcat Constituţia prin numirea lui Vasile Blaga în locul său, cu statut interimar, în loc să numească un ministru plin. “Ne aflăm în faţa unui fals grosolan şi care se referă din păcate la numirea viceprim-ministrului şi ministrului interimar al Administraţiei şi Internelor, domnul Vasile Blaga”, a afirmat Nica.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!