Guvernul a sesizat Curtea Constituțională cu existența unui conflict juridic de natură constituțională între Executiv și Președinție, generat de refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, ca urmare a cererii ministrului justiției.
Miercuri, Curtea Constituţională a admis, cu majoritate de voturi, că există un conflict între preşedinte şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Acesta din urmă a cerut, în 22 februarie, revocarea șefei DNA, din cauza a 20 de ”acte și fapte de netolerat”. Ministrul Justiției se referea, printre altele, la refuzul Laurei Codruța Kovesi de a se prezenta la audierile din Parlament, îi imputa falsuri din dosare, dar și lipsa unei reacții adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploiești.
Klaus Iohannis, cel care o poate revoca pe șefa DNA, a anunțat că nu va da curs cererii lui Tudorel Toader. El a spus că argumentele ministrului Justiției nu l-au convins.
În fața Curții Constituționale, Tudorel Toader a susținut că ”rolul preşedintelui în procedura de numire şi de revocare nu poate fi şi nu este una politică. Refuzul, prin considerentele arătate, încalcă rolul constituţional al ministrului justiţiei şi independenţa procurorilor.
Administrația Prezidențială, prin consilierul Simina Tănăsescu, a replicat: ”Ministrul a realizat o propunere. CSM a avizat. Preşedintele a dat un răspuns. Ministrul nu a oferit un aviz şi nu a luat o decizie. CSM nu a făcut propunerea şi nu a luat decizia. Preşedintele României nu a făcut propunerea şi nu a dat un aviz. Fiecare dintre cele trei autorităţi s-au manifestat în limitele atribuţiilor stabilite prin articolul 54, alineatul 1. Preşedintele a răspuns printr-un act administrativ.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!