Tăierea pensiilor cu 15% este neconstituţională, la fel şi recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, au decis astăzi cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale, care s-au pronunţat asupra legilor austerităţii asumate de Guvern.
Articolele încriminate de CCR
Articolele incriminate de judecătorii CCR sunt art. 9 din legea privind tăierea pensiilor şi salariilor şi art. 1 litera c. din legea pensiilor speciale.Restul dispoziţiilor
“Dispoziţiile art.9 referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi a indemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt neconstituţionale”, se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.
Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar ( taieri de salarii si pensii)
Art. 9
alin. 1 Incepand cu drepturile lunii iunie 2010, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul 1 se diminueaza cu 15 %
alin. 2 La determinarea cuantumului brut al pensiilor precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul 1, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data de intrarii in vigoare a prezente legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei.
Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor
Art 1
Pe baza intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în sensul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările anterioare:
lit. c. pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi la Curtea Constituţională.
“Dispoziţiile art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor sunt neconstituţionale, în raport cu prevederile constituţionale indicate în sesizare de Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicatul de presă al CCR.
Decizia este suprinzătoare în condiţiile în care Puterea avea majoritatea în CCR. Asta pentru că balanţa de putere s-a schimbat odată cu numirea a doi noi judecători la Curte: Ştefan Minea şi Iulia Motoc, cât şi prin alegerea fostului deputat PD Augustin Zegrean în fruntea instituţiei. În acest moment, raportul este de 5-4. Calcul care se verificase deja la alegerea lui Zegrean în funcţie.
În această situaţie, pensiile nu vor mai scădea. Guvernul poate însă lua decizia majorării de taxe, după cum declara consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, pentru REALITATEA.NET. De altfel, FMI recomandase, în locul tăierii pensiilor şi a salariilor, o creştere a taxelor, respectiv a TVA la 25% şi a cotei unice de impozitare la 20%.
În aceste condiţii, Guvernul poate fie să renunţe la aceaste iniţiative, fie să modifice legile în acord cu prevederile constituţionale.
Verdictul judecătorilor CCR pune însă în pericol acordarea tranşei de bani din partea FMI. Şedinţa boardului este programată pentru luni.
Sursa: Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!