Aceștia spun că ”există unități de învățământ, nu doar private, ci și de stat, care continuă să solicite în mod abuziv rezultate de analiză, iar copiii nu trebuie înțepați, verificați prin analize dacă sunt sănătoși în momentul examinării”.
Documentele pe care școlile și grădinițele le pot solicita la înscriere sunt prevăzute în legislație, în Ordinul nr. 5298/2011. Astfel, potrivit acestuia, documentele medicale necesare la înscrierea/ frecventarea/ terminarea unui ciclu de învățământ sunt: adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate și avizul epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate.
Medicii de familie atrag atenția că doar după examinarea copiilor pot decide dacă aceștia trebuie să efectueze analize suplimentare.
Sandra Alexiu, medic și președinte al Asociației medicilor de familie București-Ilfov, spune că toate analizele solicitate de anumite unități de învățământ nu au neapărat relevanță la înscrierea în anul școlar deoarece copiii se pot îmbolnăvi pe parcurs: ”E dovedit că dacă intră în noul an școlar cu exsudatul faringian făcut, copiii nu răcesc mai puțin! E dovedit că dacă au examenul coproparazitologic negativ, nu scapă de viermișori dacă nu se respectă regulile de igienă.”
Concluzia specialiștilor este că respectarea regulilor de igienă este mult mai utilă împotriva contaminării și răspândirii unor microorganisme nocive.
Citiți principiile noastre de moderare aici!