În acest weekend, în 9 iunie, românii sunt așteptați la urne la alegerile locale și europarlamentare, între orele 7 și 22. Programul se poate prelungi până la ora 00 în cazul în care formează cozi și oamenii așteaptă să voteze.
La alegeri pot participa doar persoanele care au cel puțin 18 ani (inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua votării).
Trebuie să știți că la alegerile locale puteți vota doar în localitatea în care aveți domiciliul sau reședința. În schimb, la cele europarlamentare puteți vota oriunde, în țară sau străinătate.
După ce ați ajuns la secția de votare, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să prezentați actul de identitate, care va fi trecut printr-un dispozitiv al Sistemului Informatic de monitorizare a prezenței la vot și prevenție a fraudării procesului. Acest sistem este operat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Deși sunt două tipuri de alegeri, veți vota la aceeași secție pentru amândouă, conform Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale. În total, veți primi cinci buletine de vot, dintre care patru sunt pentru alegerile locale și unul pentru alegerile europarlamentare.
La alegerile europarlamentare, cetățenii români îi pot vota pe cei 33 de europarlamentari români în PE atât în țară, cât și în străinătate. În străinătate, se poate vota la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare.
În Timiș vor fi deschise 616 secții de votare, cu 14 mai multe decât în 2020.
În Timișoara sunt deschise 207 secții de votare, la fel ca la alegerile din 2020 (când au fost organizate doar alegeri locale).
Locale
La alegerile locale pot participa cetăţenii români cu drept de vot, cu vârsta de cel puţin 18 ani, cu domiciliul sau reşedinţa în România.
Cetăţenii cu drept de vot pot vota doar în localitatea de domiciliu sau reşedinţă, alegerile desfăşurându-se în baza unei liste electorale permanente actualizată de primari şi care îi cuprinde pe toţi alegătorii din respectiva unitatea administrativ-teritorială.
La acest tip de scrutin nu se poate vota în străinătate. Există, în schimb, liste speciale complementare, pe care sunt incluşi cetăţenii UE cu reşedinţă în România, care pot vota pentru autorităţile locale.
Pentru a putea vota la adresa de reşedinţă, alegătorul trebuie să obţină dovada reşedinţei cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor. Apoi se poate înscrie şi în Registrul Electoral cu adresa de reşedinţă cu cel târziu 45 de zile înainte de data alegerilor, pentru a vota pe liste permanente unde are reşedinţa. Dacă nu se înscrie în registru, poate vota fie la domiciliu, fie la reşedinţă.
Cetăţenii Uniunii Europene cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală în care au loc alegeri şi nu se află în evidenţele Inspectoratului General pentru Imigrări sunt înscrişi, la cerere, de către primar, în lista electorală complementară, pe baza unui document care le atestă identitatea şi a unui document care atestă adresa la care locuiesc.
Alegătorii care la ora 22 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59, conform OUG 21/2024.
Alegătorii vor primi, pentru acest tip de scrutin, 4 buletine de vot, fiind chemaţi să aleagă consiliul local, consiliul judeţean, primarul şi preşedintele de CJ, la aceeaşi secţie de votare. Votul se exercită în baza unui document de identitate valabil.
Europarlamentare
La alegerile europarlamentare, cetăţenii români îi pot vota pe cei 33 de europarlamentari români în PE atât în ţară, cât şi în străinătate.
În ţară, se poate vota pe lista permanentă la secţia de votare unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reşedinţei sau în orice altă secţie de votare din afara localităţii respective, pe listele suplimentare.
La fel ca la alegerile locale, cetăţenii care la ora 22 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până la ora 23.59.
În străinătate, se poate vota la oricare din secţiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Votul nu este condiţionat de înscrierea în Registrul electoral specific pentru aceste alegeri şi nici de domiciliul/reşedinţa obligatorii în străinătate.
Cetăţenii români pot vota în străinătate în baza următoarelor documente: carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaport diplomatic, paşaport de serviciu, paşaport simplu, paşaport simplu temporar etc.
Cetăţenii români înscrişi pe listele electorale ale altor state membre UE, pot să voteze pentru alegerea reprezentanţilor României în PE, numai după ce aceştia fac o declaraţie prin care spun că nu au votat la acelaşi scrutin pentru membrii UE în PE din statul membru în ale cărui liste sunt înscrişi.
Alegătorii vor primi, pentru acest tip de scrutin, un singur buletin de vot, pentru o singură listă de tip închis, cu o ordine a candidaţilor stabilită de partide. Pe buletinul de vot se vor regăsi partidele politice sau alianţele electorale înscrise în cursă şi candidaţii propuşi de fiecare formaţiune politică sau alianţă pentru funcţia de europarlamentar, conform Legii 33/2007.
Sursa: AGERPRES
Pe aceeași temă:
Secția la care votezi la alegerile locale și europarlamentare din 2024, în Timișoara
Trimite articolul
XIn data de 9 trebuie sa ajeti mare grija sa nu-l votati pe SPRITZ
-
sa-l votam pe hrobu?
Mai bine spritz, mai ales dupa ultimele evenimente cu hrromi. hrobu doar le-ar da rmn-uri mocca. -
@ionion, asa este, trebuie pusa stampila pe FRITZ
In cazul in care nu ai vazut ultima filmare cu educatul Robu, pot sa-ti spun ca singurul care nu a fost “sportiv” si nu a dat mana barbateste cu Fritz a fost ingamfatul vopsit…caracter zero !!!!
Da’ tu voteaza-l….
Golaneala de la Sandra, probabil unica; este ca primarul demis s-a cocotat pe lista de consilieri ai fiului sau care este candidat la functia de primar, lasata ca mostenire.
Asta, da, coruptie!!!
Partidul Stat, urmașul PCR, actualul PSDNL, face tot ce poate și știe ca să transmită lehamite de vot către susținătorii opoziției și către nehotărâți. Al lor e Coldea.
Romania e raiul clanurilor, interlopilor, infractorilor ainderbedeilor, ZERO POLITIE !! Nu vezi niciun echipaj pe nicăieri ! Stau în birouri la povești in asteptarea pensiei speciale in timp ce pe șosele e dezastru ! Nimeni nu mai respectă nimic din Codul Rutier ! Partidele corupte care au pus în vîrful instituțiilor DOAR INCOMPETENTĂ și nepasare de la partidele de la guvernare, au făcut din Romania o Țară BANANIERĂ
Zero respect ptr JOHANNIS, Ciucă, Ciolacu, si Ministrii lor de la Interne si Transporturi😡 Toti sefii de la Rutiera DEMISIA si afusi alrii din afara țării
Apropo de Sandra,
pe lista de alegatori se afla si o multime de persoane care sunt de ff mult timp decedate sau care sunt plecate (emigrate) in Germania, etc,
Dar mi se pare ca cineva a sesizat organele, dar nu se stie rezultatul.
Asa a castigat primarul care acum este demis, 3 mandate.
Cum sa nu castigi cu 90 % si sa fii la butoane , sa sifonezi bugetul comunei, iar prin trafic de influienta sa aranjezi un post in minister pentru fica, (care acum lucreaza la RETIM) si un post de director general adjunct pentru fiu la STPT. (care acum este trimis la inaintare) de “lupul moralist”
Bine ca s-a dovedit incapacitatea beizadelelor si au fost “zburate” afara.
Asta, da, coruptie.
Apropo de Sandra,
fiul primarului demis pentru incompatibilitate, Savu Luchian, a primit cadou 85 ha. de teren agricol , declarandu-se “tanar fermier”de la primaria Sandra cu ajutorul prietenei de casa, secretara primariei si a consilierilor locali casre sunt declarati supusi primarului, care acest teren este lucrat de ani de zile de fermiarul Nitu din Uihei care este fiul viceprimarului din Sandra, tot demis si suspendat pentru incompatibilitate de catre ANI.
Deci foloasele, subventia merg in buzunarul familiei Savu.
Asa, da, coruptie.