Până în 16 august 2021 a fost recoltată a fost recoltată 98,54% din suprafața însămânțată cu grâu în 2020 – 2021, care se ridică la circa 2,2 milioane de hectare. Iar România, conform spuselor reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării (MADR), obține cea mai mare producție de grâu de la aderarea în UE – peste 11,33 de milioane de tone.
Anul trecut au fost obținute doar 6,4 milioane de tone de grâu pentru că recolta a fost diminuată cu peste 40% din cauza secetei. Potrivit datelor MADR, cei mai buni ani din 2007 până acum au fost 2017, cu 10,03 milioane de tone de grâu, 2018 – 10,14 milioane de tone și 2018 – 10,29 milioane de tone.
„Rating-ul excepţional pentru recolta agricolă din anul 2021 acordat României de către GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative) este confirmat de rezultatele obţinute de către fermierii români. Până la această dată, culturile vedetă ale anului 2021 care plasează fermierii din România pe poziţia de leader sunt: grâul, orzul şi rapiţa. Conform datelor operative din data de 16 august 2021, producţia totală de grâu recoltată este de 11,33 milioane de tone, fiind cea mai mare producţie înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană”, transmite MADR într-un comunicat preluat de digi24.ro.
Producţii medii situate peste media naţională, de 5.346 kg/ha, s-au realizat în în judeţele Satu Mare, Timiş, Bihor, Arad, dar şi în judeţele Olt, Caraş Severin, Ialomiţa, Brăila şi Botoşani.
Trimite articolul
XAcum urmeaza exportarea (sau deja s-a facut), si importul de aluat congelat, paste si alte produse finite din grâu, ca de obicei, din locurile unde graul se prelucreaza mai departe. Dar sa ne bucuram, ca a fost producție, ura, ura.
Sper că aveți înțelepciune și păstrați și pt anii ce vor venii .!!!
Minim 3-5 anii să poată fi păstrată cantitate de grâu și în anii ce se fac sa fie reînnoit mereu dar sa fie prezenta undeva in secret aceea că cantitate la cum va fi vremea și dacă suntem rai război sa avem de unde da și altora nu doar pt tara !
Recolta asta bogata nu e pentru Romania, ci pentru proprietarii terenurilor majoritatea straini. Multumim din inima ministrului agriculturii care a inlesnit vanzarea terenurilor catre straini, Multumim si votantilor care habar n au pe cine voteaza si ce viziune au cei votati. Sa nu va mirati de ce uleiul e scump: nu se prelucreaza in tzara. Sa zic cum s au distrus si fabricile de zahar inclusiv una ultramoderna din inox doar ca sa nu facem ceva concurenta? sa vindem tot, ca cel care cumpara are tot interesul sa distruga ce cumpara, sa se proceseze tot la el acasa. Noi sa ramanem cu export de materie prima obtinuta cu mana de lucru ieftina, doara suntem “progresisti”. Tinerii care inteleg doar obedienta la corporatie si revarsarea frustrarilor la mitinguri manipulatoare organizate de cine stie cine, sa continue sa “salveze” Romania. au terminat de salvat vama veche, bucurestiul, rosia montana. Merita niste citybreak uri, or fi obositi de atata salvat.Iar din primele de craciun, sa si ia niste trotinete electrice, cica ajuta la salvarea planetei.
-
Nu ministerul a vandut terenuri strainilor. Alti romani au vandut terenurile si strainilor si romanilor, in functie de cine a dat mai mult. Ba de o vreme exista o lege care limiteaza vanzarea catre straini si prioritizeaza vanzarile catre romani. Dar multi romani nu vor sa munceasca terenul si prefera sa il vanda. Multi dintre ei fiind tocmai cei care se bat cu caramida dacica in piept. Cat despre fabrici, la fel, nici un tanar nu vrea sa lucreze in fabrica asa ca nu ministerul si nici strainii nu au distrus industria. Nu mai pune botul la propaganda rusa.
Sper că aceste cifre la hectar,sunt reale…Nu ca pe vremea dibaciului când se cântarea grâul cu remorcă cu tot
E bine că se va scumpi pâinea….ne bucuram de așa recolte mari….
A trecut aproape 1 luna de cand stiam de marea recolta din RO. Felicitari, dar totul a depins de natura in aceasta zona, nu de altele. E ca si cum ai avea o parcela in gradina lui Dumnrzeu… Trebuie sa te lauzi cu asta cand n-ai facut nimic?
Absolut irelevant. Mai tot ajunge la export.
Grozav, tara trebuie reimpadurita mai ales Sudul Romaniei- Baraganul si Campia de Vest aici in Banat pentru a preveni desertificarea, ploua cu nisip din Sahara, asta inseamna ca Sahara avanseaza spre Nord spre sudul Europei prin urmare trebuie sa luam masuri din timp-mai multa iarba verde, mai multa padure-50-60 % din suprafata Romaniei trebuie impadurita mai ales Sudul, Moldova si Vestul ramas cam chel din cauza defrisarilor masive.