Decizia instanţei, luată cu opinie majoritară, este definitivă.
Tribunalul Bucureşti a emis, pe 20 iulie, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele trei persoane acuzate că ar fi “capii” reţelei de trafic internaţional de ovule în care este implicată clinica Sabyc.
Decizia privind mandatele de arestare pe numele patronului clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiului acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinică, şi pe numele Ceciliei Borzea, persoana care se ocupa de relaţii cu clienţii, nu este definitivă.
Procurorii DIICOT Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale a lui Harry Mironescu, Yair Miron şi Cecilia Borzea din Bucureşti, aceştia fiind acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi de organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au reţinut că Harry Mironescu, în calitate de medic specialist ginecolog şi conducător “de facto” al unei clinici private din Capitală, a pus bazele traficului de celule umane. Astfel, Harry Mironescu a beneficiat de sprijinul fiului său, Yair Miron, în calitate de asociat unic al clinicii private, precum şi de conexiunile pe care le avea cu medici din Israel, specialişti în aplicarea tehnicilor de reproducere asistată, învinuiţii L. Natan, Z. Genia, precum si cu alte persoane.
Cecilia Borzea îndeplinea, potrivit DIICOT, formalităţile ce presupuneau asigurarea cazării medicilor, beneficiarilor tehnicilor de FIV şi racola direct sau prin persoane interpuse tinere, dispuse să fie supuse tratamentului de stimulare ovariană şi prelevare de ovocite.
Pe parcursul activităţii infracţionale, la grup au mai aderat şi alte persoane, faţă de 22 dintre acestea procurorii DIICOT dispunând începerea urmăririi penale.
De altfel, la momentul descinderii în clinică, anchetatorii au găsit 30 de persoane pregatite pentru realizarea fertilizării “in vitro”.
Embrionii ce urmau a fi implantaţi au fost obţinuţi în cadrul clinicii urmare a fertilizării ovocitelor prelevate, contra cost, de la donatoare, în perioada săptămânilor anterioare şi fără a exista acordul Agenţiei Naţionale pentru Transplant privind acreditarea acestei activităţi, mai arată DIICOT.
Faţă de Levit Natan şi Ziskind Genia procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara, în timp ce toate celelalte persoane puse sub învinuire urmează a fi cercetate în stare de libertate.
28 de persoane, între care şi cetăţeni străini, au fost duse cu mandat pentru audieri, duminică, 19 iulie, la sediul DIICOT, în scandalul legat de traficul cu ovule de la clinica Sabyc.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a precizat, săptămâna trecută, pentru NewsIn, că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în cazul medicilor români de la clinica Sabyc, iar sancţiunile vor fi luate după ce va primi de la anchetatori concluziile privind traficul de ovule.
Clinica Sabyc a mai fost implicată în câteva scandaluri legate de transplant, de-a lungul celor zece ani de funcţionare. În 2002, Sabyc a făcut obiectul unui scandal în Israel, când rabinul-şef a luat atitudine în privinţa fertilizării evreicelor cu ovule străine. În 2005, Ministerul Sănătăţii a depus o sesizare la Parchetul Capitalei în legătură cu traficul de embrioni umani, însă patronul clinicii, Miron Harry, a negat orice implicare.
Clinica a fost înfiinţată de o familie de medici israelieni în 1999 şi, oficial, a făcut până acum aproximativ 2.000 de inseminări artificiale. De serviciile ei au beneficiat sute de cupluri, în special din Israel şi Germania, care au plătit sume între 10.000 şi 15.000 de euro.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!