Joi, la începutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că solicită desființarea unor instituții și suspendarea din funcție a unor șefi în urma controalelor la azilele de bătrâni din țară. Este vorba de șeful Inspecției Muncii și a șapte directori județeni din Agenția pentru Inspecția Socială și șefii Protecției Copilului din cele șapte județe. Oficialul spune că au fost depistate o serie de nereguli, centre fără autorizație care funcționau chiar dacă avea probleme grave.
Potrivit liderului PSD, cele mai multe cazuri au fost depistate în Arad, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Hunedoara, Teleorman, Vrancea și București, în special în Sectorul 1 din Bucureşti.
„Suntem la finalul controlului la nivel național, legat de centrele pentru copii, vârstnici și persoane cu dizabilități. Există o situație, sincer, de netolerat, județe unde s-au găsit centre fără autorizație, centre care funcționau clandestin, toate sub ochii funcționarilor statului român. Plus alte centre cu probleme grave, închise sau cu activitatea suspendată. Cele mai multe astfel de cazuri sunt în Arad, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Hunedoara, Teleorman, Vrancea și București, mai ales în Sectorul 1″, a declarat joi premierul.
Premierul se arată revoltat de cele întâmplate, afirmând că Inspecția Muncii nu și-a făcut datoria. Totodată, el a solicitat și președinților de consiliu județeni din județele menționate anterior să înceapă să schimbe toți directorii din funcții.
„Cer ministrului Muncii ca toți șefii agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, din aceste județe, plus șeful agenției municipale București să fie suspendați din funcție, până la finalizarea anchetelor disciplinare. Am descoperit că este o problemă uriașă și cu munca la negru. Câteodată erau condiții de Evul Mediu în aceste centre, vizavi de condițiile de muncă. Inspecția Muncii nu și-a făcut datoria. Cer ministrului Muncii să ia aceeași măsură, în privința șefului acestei instituții.
Trebuie să fim mai curajoși, să desființăm instituții cu totul – care și-au dovedit incapacitatea. Cer președinților de Consilii Județene, în subordinea cărora se află DGASPC-urile din județele amintite, să înceapă să-i schimbe din funcție pe directori. Este evident că nu și-au făcut treaba și datoria. Dacă nu vor face acest lucru, tot dânșii vor răspunde în fața românilor care i-au ales”, a adăugat Ciolacu.
Ciolacu este convins că aceste demiteri și demisii sunt necesare, dar care nu vor rezolva decât o parte a problemei. Potrivit acestuia, legislația privind licențierea, acreditarea, monitorizarea și controlul acestor centre urmează să se modifice. Consultările cu asociațiile vor avea loc săptămâna viitoare.
„Domnul secretar de stat Bogdan Despescu a dispus controale la Inspectoratele de Poliție din județele vizate, plus cel al Poliției Capitalei. Sunt ferm convins că demiterile și demisiile sunt necesare, dar nu rezolvă decât o parte a problemei. Urmează modificarea legislației privind licențierea, acreditarea, monitorizarea și controlul acestor centre. Doamna ministru al Muncii este determinată să ia măsurile legislative. Vom avea consultări săptămâna viitoare cu asociațiile. Proiectul de lege trebuie finalizat până la 31 august”, a mai spus oficialul.
Vă reamintim, marţi, 4 iulie, 31 de percheziţii au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş în dosarul în care zeci de persoane sunt acuzate că au format două grupuri infracționale organizate care au supus la tratamente inumane beneficiarii din trei cămine din Voluntari și Afumați. Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș, a dispus controale ale unor echipe mixte în toate unitățile de acest fel din județ. În prima săptămână de controale în Timiș au fost amendate și închise temporar cinci centre. Între timp, unul s-a redeschis.
Mai mult, în urma primelor zile de controale, premierul a cerut demiterea șefilor ANPDPD și pe cei de la DGASPC Ilfov și Sectorul 3, zeci de persoane fiind reținute și plasate în control judiciar. Au fost retrase și acreditări, iar procurorii DNA au efectuat percheziții la agenții. La câteva zile după, Marius Budăi, ministrul Muncii, și Gabriela Firea, ministrul Familiei, şi-au depus demisia din funcții.
Pe aceeași temă:
Primele demiteri în cazul azilelor groazei din țară. Sute de bătrâni ținuți flămânzi și neîngrijiți
Marius Budăi și-ar fi depus demisia din funcția de ministru al Muncii
Gabriela Firea a demisionat din fucția de ministru al Familiei
Trimite articolul
Xaradul ??? Aoleooooo,,,,,, domnule cionca (si seculici), acuma o sa spuneti ca va saboteaza psd-ul ? e doar o campanie de presa menita sa defaimeze aradul, judetul cel mai cel condus de liberali ? :)) fonduri europene, investitii uriase pt bunastara economiei locale si toate cele… pai ce facem ma nene, ne sabotam singuri ?
buc, 42 centre dintre care 28 private, restul “de stat”
sector 1🤪: 11 centre
sector 2🤪: 8 centre
ilfov 4
arad 2
cam asta e cu “puritatea” tontilor pentru justitie
#toti stiau, inclusiv aia care se dau imaculati si indignati si foarte iubitori de “stirbi care voteaza gresit, deci carora tre sa li se ia buletinul in ziua alegerilor”
#vrajeala
ps: ciolacule, numa’ useristii desfiinteaza in loc sa rezolve, esti userist? si a zis v. orban pe fb ca ati inceput o prietenie, asa e?
#🤪
Eu zic sa desființăm și poliția pentru că există crime, furturi, accidente rutiere, ANPC, DSV, DSP pentru că există mâncare stricată, iar pentru colectiv trebuia desființat isu, isc și toate primăriile asa-i??
Mama lor de funcționari, e vina lor, că ei își dau ce salariu vor, își fac legile cum vor, se angajează câți vor, asa-i?? Guvernele și parlamentele de-a lungul timpului că au menținut o stare legislativă proasta, o salarizare proasta, o dotare proasta, o subdimensionare a personalului nu au nici o vina, asa-i???
Cum vreți să își facă o instituție treabă, când de exemplu la politie și restul instituțiilor MAI de siguranță publică lipsesc 50.000 de angajați, iar cei care sunt, un simplu agent de poliție are salariu de 3000-4000 de lei???