Învățământul obligatoriu este alcătuit din învățământul primar, gimnazial și liceal. Persoanele care se pot înscrie la forma de învățământ cu frecvență redusă sunt următoarele:
- cei care au depășit cu mai mult de 3 ani vârsta clasei în învățământul primar
- cei care au depășit cu mai mult de 4 ani vârsta clasei în învățământul gimnazial
- cei care au depășit cu mai mult de 5 ani vârsta clasei în învățământul liceal
Ei se pot înscrie în clasa imediat următoare ultimei clase promovate. Prezența la orele de curs și alte activități organizate este obligatorie.
Clase cu frecvență redusă se pot organiza la toate școlile în care se desfășoară învățământul obligatoriu cu frecvență. De regulă, orele la frecvență redusă se desfășoară după-amiaza și seara. Totuși, e nevoie să fie înscriși minim 10 elevi la clasele primare și gimnaziu, iar pentru clasele de liceu minim 15 elevi.
Perioada de înscriere este stabilită de fiecare unitate de învățământ în parte. Care sunt actele necesare pentru înscrierea la învățământul obligatoriu:
- cerere de înscriere;
- certificat de naștere în copie, conform cu originalul;
- copie de pe cartea de identitate (după caz);
- copie de pe cartea de identitate a părintelui/reprezentantului legal, în cazul beneficiarilor primari minori;
- certificat de căsătorie în copie, conform cu originalul (după caz);
- acte de studii care să ateste anii de școală absolviți anterior (după caz);
- adeverință medicală tip, eliberată de medicul de familie.
Cererea de înscriere o găsiți AICI.
În proiect se mai menționează că elevii din învățământul obligatoriu au posibilitatea să se transfere la forma fără frecvență. Dar, și cei de la fără frecvență se pot transfera la zi, dacă au media anuală cel puțin 7 la fiecare disciplină și după ce susțin examenele de diferență.
Documentul proiectului explică cum se desfășoară învățământul cu frecvență redusă, numărul de ore de curs dintr-un an școlar fiind jumătate din totalul orelor de la învățământul cu frecvență.
„Art 14 alin (1) În cazul învățământului obligatoriu cu frecvență redusă, pentru fiecare disciplină de specialitate se alocă, la fiecare modul, anual, un număr de ore de curs egal cu jumătate din numărul de ore prevăzut în planul-cadru pentru învățământul cu frecvență zi. În cazul fracțiunilor de ore, numărul rezultat prin împărțire se rotunjește la întregul imediat superior.
(2) În cadrul orelor menționate la alin. (1), cadrele didactice vor desfășura atât activități de predare, învățare și evaluare, cât și activități de consiliere, suport și mentorat necesare pentru susținerea elevilor în vederea formării competențelor profilului absolventului, prevăzut în curriculumul național”, conform documentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!