Cei de la CNAS spun că pe lângă tratamentele specifice pentru pacienții cu această boală, aceștia vor avea acces și la două molecule pangenotipice specifice introduse în lista de medicamente compensate și gratuite.
Tratamentul pacienților adulți este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie și boli infecțioase, care au contract cu casele de asigurări, din 16 județe. Printre acestea se regăsește și Timiș. Județul are medici de specialitate care au contracte cu CNAS și pentru tratamentul adolescenților cu vârste între 12-18 ani.
„Medicamentele se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află asiguratul, cu condiția ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale și medicul care a emis prescripția medicală. Evaluarea rezultatului medical pentru pacienții înrolați în tratamentul cu antivirale cu acțiune directă se va realiza exclusiv de medicul curant al pacientului, informațiile urmând a fi procesate în PIAS de casa de asigurări de sănătate prin care se derulează contractul cost-volum-rezultat și cu care se află în relații contractuale medicul curant al pacientului”, transmit cei de la CNAS.
Tratamente decontate primesc din luna iulie 2021 adulți fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată, care în urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu acțiune antivirală directă) nu au obținut răspuns terapeutic.
Tratamentele fără interferon pot vindeca pacienții care au hepatită C. Până în 2030, obiectivul României este de a eradica infecția cu virus hepatic C. Pe site-ul CNAS sunt afișate, atât pentru asigurați, cât și pentru medicii curanți, toate informațiile referitoare la includerea în tratament a pacienților eligibili.
Cea mai simplă modalitate de prevenție a hepatitei C este igiena mâinilor și vaccinarea împotriva acestei forme de boală. Principalele simptome ale hepatitei sunt: oboseala, dureri în zona ficatului, greața, febră, dureri articulare și musculare, urină închisă la culoare.
În cazul hepatitelor de tip B, C și D, transmiterea se face prin intermediul schimbului de fluide, prin contact sexual neprotejat cu persoane infectate, prin folosirea unor seringi contaminate sau în cabinetele de tatuaje și piercing, atunci când acele nu sunt dezinfectate.
Simptomele hepatitei pot fi asociate și cu alte boli, de aceea specialiștii recomandă un consult la medicul infecționist, care stabilește diagnosticul pe baza analizelor de sânge specifice.
Pe aceeași temă:
Despre hepatită, cu specialiștii de la „Victor Babeș”. Simptome și prevenție
Trimite articolul
XIn cabinetele de tatuaj se ia dar la vaccinarea covid nu se ia…Haideti sa nu o mai lalaiti.