Una dintre modificările aduse Codului rutier se referă la recoltarea probelor biologice, care de acum se vor putea face și în ambulanțe ori autospeciale cu această funcție aparținând Serviciului mobil de urgență.
De asemenea, potrivit avocatnet.ro, din 29 septembrie, șoferii vor fi penalizați dacă nu pun centuri de siguranță minorilor. Astfel, potrivit noului Cod rutier, conducătorul autovehiculului are datoria să-și informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice și, totodată vor avea obligația să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranță sau sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. Mai mult, din 28 septembrie va fi interzis transportul copiilor în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță. Șoferii care nu se vor asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranță sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate vor primi 3 puncte de penalizare.
Ordonanța Guvernului stabilește și faptul că, dacă fapta pentru care s-a dispus anularea permisului de conducere nu mai există în Codul penal, atunci titularul permisului de conducere anulat se poate prezenta de îndată la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere.
De asemenea, modificările la Codul rutier mai stabilesc în ce condiții o persoană poate obține permisul de conducere. Până acum, Codul rutier spunea că permisul poate fi obținut doar de persoanele cu domiciliul sau reședința în România ori care dovedesc că se află la studii în România pentru o perioadă de cel puțin 6 luni. Potrivit avocatnet.ro, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat recent o ordonanță ce modifică Codul rutier, cu scopul de a reglementa și clarifica unele aspecte privind modalitatea de stabilire a domiciliului în România. Astfel, au domiciliul sau reședința în România doar persoanele care locuiesc în mod obișnuit cel putin 185 de zile din fiecare an calendaristic la o adresă din România datorită unor legături personale sau profesionale ori altor legături strânse cu adresa respectivă, revin periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deși locuiesc alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre, întrucât legăturile lor profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale, sau locuiesc la o adresă din România pentru îndeplinirea unei activități sau misiuni pe o durată determinată, deși locuiesc alternativ și în alte locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori Spațiului Economic European sau în Confederația Elvețiană.
Aceste modificări au apărut în Monitorul Oficial publicat în 29 august.
Citiți principiile noastre de moderare aici!