În cazul în care nu sunt arondați unui centru de colectare, comercianții trebuie să accepte de la consumatori ambalajele goale de tip SGR, fie manual, fie prin intermediul unui aparat de colectare a ambalajelor (RVM). Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat recent că se lucrează la un proiect de hotărâre de guvern în acest sens.
„Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, așa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcționează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje”, a declarat ministrul Mircea Fechet pentru Agerpres.
Potrivit legislației, punctele de returnare sunt organizate în cadrul structurii de vânzare a comerciantului sau în imediata vecinătate a acesteia, fără depășirea unei distanțe de 150 de metri față de structura de vânzare și având cel puțin același program de funcționare ca structura de vânzare a comerciantului.
Ambalajele care corespund cerințelor sistemului, dar nu au marca SGR, nu pot fi returnate în punctele de colectare ale sistemului, însă pot fi reciclate la centrele clasice de reciclare. Până la data de 30 iunie 2024, ambele tipuri de produse, atât cele conforme SGR, cât și cele care nu intră sub incidența sistemului, vor fi disponibile în magazine.
La achiziționarea unei băuturi într-un ambalaj SGR, se plăteșteo garanție de 50 de bani, valoare pe care poate fi recuperată atunci când ambalajul gol este dus la un punct de colectare SGR.
Trimite articolul
XIn marea parte a timpului stau nefunctionale sau din 4 colectoare functioneaza doar 2. Este un nr de telefon de conatct, insa pana cineva se deplaseaza, coada este deja formata de cativa metri buni.
Din pacate, la fel ca si in cazul masinilor electrice, am implemantat mai rapid sau inaintea infrastructurii (cu alte cuvinte “cu susul in jos”, dar ne este familiar si ne-am obisnuit)-> ceva de genul -> Noi ne-am facut treaba!
Succesuri!
ce, ma, deja aveti probleme cu rahatul asta de sistem? la gunoi la arunc, sper sa folositi aia 50 de bani sa aparati bruxelles-ul de bombe!
1) De ce in alte tari poti arunca mai multe si ti le sorteaza frumos aparatul? (adica nu le bagi una cate una)
Si nici nu se strica aparatele lor?
2) De ce unele produse care au echieta = la lidl zice aparatul ceva de genul ca “aceasta marca nu e comercializata de noi ” si atunci trebuie sa iei si sa le duci la kaufland de ex. ??? Nu sunt tot pet-uri? Nimeni nu saraceste pentru 5 sticle cumparate din stanga si returnate la dreapta, sau ?
Gică contra, nu te obligă nimeni să recuperezi garanția. Poți arunca peturile in tomberonul galben ca pană acuma.
Și dacă nu le acceptă la retur ce se întâmplă? Sau e doar așa de fațadă dar nu există sancțiuni / nu se va aplica legea? Atâta timp cât nu se dau monede de 50 de bani în schimb, ci tot felul de mici vouchere ca să te oblige să cumperi doar de la ei, sistemul e un jaf pentru oameni, dar un beneficiu, mai ales pentru marile magazine.
-
La Kaufland ți se rambursează contravaloarea voucher-ului sau poți achita cumpărăturile
cu acel voucher
Trebuie sa iesim din UE si scama de mascarada acestor reciclari care practic un bagat un nou bir PSdisto-bruxelez. In Rusia nu existra asa ceva si toata lumea recicleaza sau ajunge pe front sa invete acolo reciclarea.
Permanent sunt cozi comuniste la aceste aparate, se vede ce cei de la conducere sunt urmasii coministilor Ceausisti si le place sa vada poporul sa piarda lumea vremea pe la cozi. Au inventat aparatul care preia o sticla la 30 de secunde, daca ai noroc si nu o scuipa afara din diverese motive inventate. Apoi te forteaza sa cumperi de la acelasi magazin produse de care nu ai nevoie pentru ca bonul se sterge si devine ilizibil in cateva zile, in loc sa treaxa banii direct pe un card.