Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, ieri, că plafoanele la farmacii pentru reţetele gratuite şi compensate vor fi desfiinţate. În acest sens, Guvernul va adopta, miercuri, o Hotărâre de Guvern care va permite ca această măsură să fie aplicată chiar cu data de 1 octombrie. „Asta înseamnă că, atunci când un cetăţean primeşte o reţetă în regim de compensare, el se va adresa farmaciei, în orice zi, la orice oră şi nu vor mai fi probleme de eliberare de medicamente.
Au fost şi momente în care unele farmacii îşi terminau plafoanele înainte de sfârşitul lunii şi rămâneau oameni de pe o lună pe alta cu reţete, cu prescripţii medicale, fără să poată să le ia de la farmacii în regimul de compensare prescris de medic. Anul acesta credem că am creat toate condiţiile prin care putem să controlăm şi să stăpânim sistemul de eliberare a medicamentelor în România“, a declarat Nicolăescu.
Măsura, care ar elimina cozile de la farmacii din primele zile ale fiecărei luni, ar fi foarte bună dacă ar putea fi aplicată. Dar anunţul i-a luat prin surprindere atât pe reprezentanţii colegiilor medicilor, ai farmaciştilor, cât şi pe cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cea care ar trebui să deconteze reţetele. Surse din cadrul CNAS ne-au precizat că nu există bani pentru medicamente compensate la liber în farmacii şi că, cel mai probabil, plafoanele se vor muta de la farmacişti la medici. Până în acest moment au fost consumaţi peste 80 la sută din cele 30.000 de miliarde de lei vechi, sumă alocată în acest an pentru reţetele gratuite şi compensate.
Conducerea Colegiului Farmaciştilor din România susţine că nu se vor elibera reţete fără număr până când ministrul Nicolăescu nu va preciza sursa de finanţare. „Nu există bani nelimitaţi. Deja plafoanele din trimestrul IV deveniseră insuficiente, pentru că au fost folosite pentru trimestrul II. S-a mizat pe rectificarea din septembrie, dar Sănătatea nu a primit nici un ban. Se va întâmpla ca în august 2004, când toţi pensionarii au beneficiat de compensare de 90% pentru toate medicamentele, iar farmaciştii şi-au recuperat banii după doi ani şi jumătate, fără adaosuri. Să ne spună Nicolăescu de câţi bani dispune, pentru că, din câte ştim noi, aceşti bani nu există. Cei mai mulţi dintre farmacişti se vor opri atunci când se vor epuiza plafoanele stabilite prin contractele încheiate cu casele de asigurări.
În plus, ca să poţi aplica o asemenea măsură trebuie să modifici mai întâi Contractul-cadru şi apoi toate contractele încheiate cu farmaciştii. Suntem convinşi că vor fi trecute, pe şest, plafoanele la medici, deşi s-a mai încercat acest lucru şi medicii s-au opus categoric. Repet, dacă existau bani, s-ar fi alocat la ultima rectificare”, a precizat Clara Popescu, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.
Sursa: Gândul.info
Citiți principiile noastre de moderare aici!