Constructorii de clădiri rezidențiale par să fie dezinteresați de noi proiecte. Potrivit datelor transmise de Institutul Național de Sănătate (INS), în luna noiembrie 2022 s-au eliberat numai 3179 autorizații de construire pentru case sau blocuri, în scădere cu 3,4%, față de luna octombrie 2022 și cu 18,5%, față de luna noiembrie 2021.
De remarcat este faptul că, din totalul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale, aproape 70% sunt pentru zona rurală.
Potrivit INS, regiunea de Vest, care include județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, se numără printre cele în care au fost solicitate mai puține autorizații de construire pentru case și blocuri.
„În luna noiembrie 2022 se evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-111 autorizaţii), comparativ cu luna precedentă. În profil teritorial, această scădere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Vest Oltenia şi Vest (-77 autorizaţii, fiecare), Sud-Muntenia (-48) şi Sud-Est (-39). Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (+63 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+36), Nord-Vest (+16) şi Centru (+15)”, se arată în raportul INS.
Tot în noiembrie 2022, au fost eliberate 549 de autorizații de construire pentru clădiri nerezidențiale, însă și această cifră este în scădere, cu 17,2% față de luna octombrie.
Totodată, comparativ cu luna precedentă, în noiembrie 2022 s-a înregistrat o scădere a suprafeței utile la autorizațiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidențiale (-126202 mp).
Noiembrie 2022 vs noiembrie 2021
În luna noiembrie 2022 se evidențiază o scădere nu numai a numărului de autorizații de construire eliberate pentru case și blocuri (-18,5%), ci și a suprafeței utile totale (-3,1%), comparativ cu aceeași lună a anului 2021.
O creștere s-a înregistrat doar în regiunea de dezvoltare Nord-Est, care cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.
Trimite articolul
XAre cineva impresia ca banii sint pe garduri ? De unde sa aiba lumea bani sa tot cumpere locuinte ? Pe ce ? Pe credite in conditii in care banca te jupoaie ? Si care locuinte , astea noi facute in bataie de joc ?
-
In Timisoara se cumpara apartamente de persoane din toata tara si din alte tari ca investitie si dat in chirie. Dupa ce trece criza o sa explodeze pretuurile.
-
imobviliarule, pari cam disperat..Nu mai merge sa fraieresti clientii cu preturi hiperunflate.
-
Nu ma ocup cu asa ceva. E o realitate. Ai vazut tucsa scada preturile la imobiliare? Firmele de costructie in Romania au marja de profit 30% fata de media europeana de 10%. Mai nou exista fonduri de investitie care cumpara tot si manipuleaza piata. Sa vezi unde o sa ajunga preturile te uiti la Cluj.
-
-
o sa explodeze pana la 10-30k euro apartament 2-3 camere. pentru ce sa dai 200k euro pe un apartament in centru care pica la urmatorul cutremul cand poti sa iti iei vila prin franta/italia/spania/germania de banii astia. e asa misto in timisoara? comparativ cu romania-da, comparativ cu ce-i afara- nu.
-
Dupa cutremurul din bucale , se dublează prețu la locuințe în TM
-
-
-
Din păcate , băncile au cam limitat creditarea prin creșterea dobânzilor, există prea mulți bani în piață, mai durează doi trei ani și se reglează situația…
La preturile care le au nici nu ma mira.. Bancile,benzinariile,constructorii de case,agentii imobiliari merita “o palma dura din partea cetateanului de rand”