Dacă magistraţii vor respinge sesizările Opoziţiei, legea va ajunge pe masa preşedintelui Traian Băsescu. În cazul în care acesta va promulga legea, opoziţia a cerut suspendarea preşedintelui.
Membrii PSD şi PNL reclamă la Curtea Constituţională votul fraudulos din 15 septembrie asupra Legii Pensiilor. “Se încalcă prevederile Constituţiei şi ale regulamentului pentru că nu au fost destui deputaţi care să ducă la aprobarea legală. Numărul vehiculat este între 80 şi 120”, a declarat Eugen Nicolaescu.
PNL şi PSD mai susţin că Legea Pensiilor încalcă dreptul de proprietate şi dreptul la un trai decent. Opoziţia nu este de acord nici cu egalizarea vârstei de pensionare şi nici ca punctul de pensie să fie mai mic de 45%.
“Am sesizat lipsa avizului de la comisiile de sănătate, aviz absolut necesar pentru ca legea nouă a modificat lista bolilor pentru care se pot obţine pensie de boală , pensie anticipată, de invaliditate”, a spus senatorul PSD, Dan Şova.
Potrivit noii Legi a pensiilor, punctul de pensie rămâne la 39,9% din salariul mediu brut, indemnizaţiile urmând să fie indexate doar cu rata inflaţiei. În plus, până în 2030 atât femeile cât şi bărbaţii vor ieşi la pensie la 65 de ani. În sistemul public de pensii au fost introduşi şi parlamentarii sau diplomaţii dar şi cei plătiţi pe drepturi de autor sau PFA.
Ce şanse au sesizările Opoziţiei să fie avizate de Curtea Constituţională? Raportul de forţe la Curte este de 5 la 4 în favoarea puterii. Cu toate acestea, Guvernul a mai avut trei înfrângeri la Curte în domeniul pensiilor.
În ianuarie 2008, magistraţii au stabilit mai multe excepţii pentru ordonanţa care prevede cumulul pensie-salariu. Curtea a stabilit o excepţie şi la tentativa de recalculare a tuturor pensiilor speciale, la magistraţi. Şi, în final, judecătorii au declarat neconstituţionale tăierile de pensii cu 15 %.
Sursa: Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!