Ministrul Educației a prezentat proiectele de lege propuse în proiectul „România educată”. În perioada 13 iulie – 17 august acestea sunt în consultare publică.
„Termenul asumat pentru implementarea proiectului România educată este septembrie 2023. Astăzi am transpus în proiecte de lege toate măsurile propuse în proiectul România educată. De mâine aceste proiecte vor fi lansate în consultare publică până pe 17 august, așteptăm opinii. Începând cu data de 1 septembrie, după ce proiectele vor fi adoptate de Guvern, vor fi transmise Parlamentului pentru a urma parcursul normal”, a spus marți Sorin Cîmpeanu.
O reformă a sistemului
Ministrul Educației atrage atenția că aceste legi sunt menite să schimbe cu totul sistemul de învățământ românesc.
„Arhitectura de sistem va fi complet schimbată. Aceste legi nu realizează o cosmetizare a sistemului, ci sunt cu adevărat o reformă. Legile vor intra în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Până la finalul lunii iunie 2023 trebuie înființate aceste instituții care să operaționalizeze ce scrie în lege, ca din septembrie 2023 reforma să se simtă în fiecare instituție de învățământ. Proporția va fi 50% discipline în trunchiul comun, 20% specializare pentru planul de liceu și până la 30% curriculumul la decizia școlii – este o schimbare radicală. Acest lucru se va întâmpla începând cu septembrie 2023”, spune ministrul.
Învățământul obligatoriu va cuprinde grupa mică începând cu anul 2030. Cuprinde deja grupa mijlocie, grupa mare, învățământul primar, învățământul secundar inferior și liceal.
„Pentru copiii care se vor găsi în luna septembrie 2023 în grupa mare a grădiniței, cadrul didactic care a asigurat educația preșcolarilor trebuie să întocmească un raport de evaluare a competențelor cognitive, emoționale și sociale ale copilului. Activitatea didactică pe parcursul clasei pregătitoare va ține cont de constatările acestui raport în sensul adaptării corespunzătoare a acesteia la nivelul de dezvoltare a fiecărui elev.
La finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii vor susține obligatoriu evaluări naționale scrise obligatoriu la «limbă și comunicare» și «matematică»”, a mai transmis Sorin Cîmpeanu.
Evaluarea elevilor va fi centrată pe competențe. Rezultatele elevilor se vor exprima în învățământul primar prin calificative anuale unice, pe arii curriculare. Excepție va face clasa pregătitoare, pe parcursul căreia nu se acordă calificative. În rest (învățământ secundar inferior, secundar superior și liceu) se vor acorda note de la 1 la 10. Și aici vor fi însă excepții – la Arte și Educație Fizică nu se vor acorda note, ci calificative de tip „admis” sau „respins” (mai puțin în învățământul vocațional, unde rezultatele evaluării se exprimă în continuare cu note de la 1 la 10).
Orientarea școlară și portofoliul personal al elevului vor deveni obligatorii la finalul clasei a VIII-a, când consilierul școlar și dirigintele vor avea obligația să emită o recomandare de încadrare în educația secundară superioară.
„Mă adresez acelor elevi care vor începe în septembrie clasa a VII-a. Ei vor avea o șansă în plus, aceea de susținere a examenului de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegiilor naționale – urmează să redefinim condițiile necesare dobândirii titulaturii de colegiu național – vor avea ocazia să o susțină un examen de admitere în liceu.
Liceele care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire. Acest proces de admitere în liceu se va face înainte de a fi demarată evaluarea națională. Încă de la intrarea în vigoare a legii, pentru elevii de clasa a VIII-a este important de știut că se introduce renunțarea la media din gimnaziu”, a explicat ministrul Educației.
Noi funcții și direcții
Inspectoratele Școlare Județene se vor transforma în Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar ca servicii publice deconcentrate, aflate în subordinea Ministerului Educației, cu personalitate juridică. Ele vor fi formate prin reorganizarea Inspectoratelor Școlare și prin comasarea cu centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională.
De asemenea, un rol esențial îl va avea Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității, care va face inspecții sistemice. Va fi înființat și corpul managerilor educaționali, care va fi format din mentori pentru management educațional, cu scopul de a dezvolta politicile publice în educație și de a asigura pregătire pentru directorii aflați la început de carieră.
O altă noutate este funcția de director administrativ.
Trimite articolul
XDupă cum constat, în câțiva ani se va interzice învățarea scrisului. După care cei care mai rămân după noi vor avea la căminele comune ședințe de acumulat cunoștințe la prize gen triplu ștecher. Desigur, pe bază de liste comunicate de toboșari. Abecedarelele vor fi arse solemn în piețe. Construcțiile de penitenciare vor lua avânt, pentru a se respecta individul. Semn că cam așa va fi vor decide imediat cenzorii Tion.
-
De ce ati ales ca pseudonim tocmai asa titlu de carte/film?
Se desfiinteaza ceva unde sunt multi bugetari si se infiinteaza inca 5 inutilitati cu si mai multi bugetari. Am inteles bine?
-
Nu
-
Stai jos,10!
Nu toți au înțeles la fel. E un film cu prosti care vor putea juca în rol de amatori toți cei care nu înțeleg ca reforma e despre unii mai mult prosti.
” mentori pentru management educațional ” …. 🙄