Începând cu 2025, copiii care au minim 14 ani vor lua parte la consultări despre drepturile lor și alte teme de interes. Consultările vor fi organizate, cel puțin o dată pe an, de Parlament, Guvern, Administrația Prezidențială, autoritățile administrației publice locale și alte instituții publice care se află în subordinea celor menționate.
„România devine prima țară din lume care reglementează, la nivel de legislație primară, participarea copiilor în procesul decizional”, anunță Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Proiectul de lege este realizat împreună cu World Vision și UNICEF România.
Principalele obiective ale legii sunt prezentate de UNICEF România:
„Începând cu anul 2025, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora se angajează să organizeze anual cel puțin o sesiune de consultări cu copiii, care să încurajeze participarea acestora la discuții pe teme de interes pentru ei.
Până la finalul anului 2025, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, Consiliile Județene, instituțiile publice aflate în subordinea acestora și municipiile de reședință de județ publică, vor publica pe paginile de internet ale acestora, atât obiectivele pentru anul în curs într-un limbaj prietenos pentru copii, cât și oportunități de implicare pentru aceștia.
Instituțiile de stat vor desemna câte un responsabil pentru participarea copiilor care să asigure pregătirea și participarea unui spectru divers de copii în cadrul consultărilor organizate”, transmit reprezentanții UNICEF România.
Proiectul de lege urmează să fie promulgat de președinte, iar documentul proiectului poate fi accesat AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!