Din 1 ianuarie 2022, punctul de pensie crește cu 10%, ajungând la 1.586 de lei. Pensia socială minimă garantată se transformă în indemnizație socială pentru pensionari, iar valoarea ei crește de la 800 de lei la 1.000 de lei.
De asemenea, pensionarii care au pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei vor primi un ajutor social, în ianuarie 2022, astfel încât venitul lor să ajungă la 2.200 de lei. Atenție! Acest ajutor se acordă o singură dată pe an și nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie.
Ajutorul se acordă diferențiat, astfel:
- 1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;
- ca diferență între nivelul de 2.200 lei și nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevăzute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii și beneficiarii cu venituri între 1.001 – 1.600 lei inclusiv. Spre exemplu, pentru o pensie de 1.001 lei se acordă un ajutor de 1.199 lei, pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei, iar suma acordată va scădea pe măsură ce pensia este mai mare, astfel că pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.
Tot în ajutorul pensionarilor vine și o măsură potrivit căreia aceștia pot beneficia de compensarea medicamentelor cu 90%, dacă au venituri sub 1.429 de lei/lună.
Alocațiile copiilor cresc și ele din 1 ianuarie 2022. Vor primi o alocație de 243 de lei copiii care au vârste cuprinse între 2 și 18 ani, dar și tinerii de peste 18 ani care urmează cursuri liceale sau profesionale, până la terminarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.
De asemenea, tot din 1 ianuarie 2022, crește la 600 de lei și alocația pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Cei cu handicap beneficiază de această sumă până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Trimite articolul
XAdică prima dată le majorează la toți venitul (pensia) la un minim de 2200 lei și apoi le da reducere la medicamente doar la cei cu mai puțin de 1400 lei!?
Frumos. Guvernanți nenorociți!
-
Nu Daciene, citeste cu atentie, nu bate campii, se acorda un ajutor pana la 2200 o data pe an, cat sa poata supravietui iarna asta, ca de, ne-a trebuit liberalizarea pretului la gaze iute iute(de dreapta, usere penele), ne-a deranjat ordonanta 114 a lui dragggniiiaaa. Pana acum pragul era la 1299, si s-a marit astfel incat sa beneficieze in continuare de compensare 90% si dupa cresterea pensiilor. E buna si ura probabil daca te ajuta pe tine la ceva, dar incearca sa te informezi mai bine, foloseste goagal, si citeste din mai multe parti si pro si contra, apoi incearca sa gandesti un pic fara atatea emotii.
Traiasca psd ca sub inteleapta lor guvernare totul creste. Ura, ura. Cresc pensiile, cresc alocatiile, cresc preturile, creste inflatia.
Uups asta nu trebuia spus. Deci reiau, cresc pensiile si alocatia. Asta e tot ce conteaza. Ura ura….
si se tripleaza facturile la gaze… e bine ce sa spun! bucurie imensa!
-
pai nu s-a vrut draggnnnia la puscarie si ordonanta 114 abrogata, ca nu e buna? asta ai, ia cu pita, si nu te mai vaita, ori vrei ordonanta 114 inapoi? ori te-o fi pacalit pe tine cineva? nu cred, si tu pari inteligent, n-ai cum sa fii tu pacalit, deci e bine asa.
La pensiile peste 4000 iti da 10% si apoi iti ia 10% cas, traiasca pesedeul🤪🖕
-
ai pensie peste 4000? cum naiba, ca pari destul de ignorant daca nu intelegi ca CAS se plateste doar pentru ce trece de 4000. Adica primesti 400 si doar 40 vei plati CAS, pomanagiule. Eu zic ca mai bine cand nu e psd la guvernare, ca atunci cresc doar preturile si nu primesti nimic. Eu zic sa plece PSD, le dam niste placutze suedeze, si ne uitam cum le primim inapoi printre dinti de la pnl usr udmr, ca atat ii duce capul pe unii spalati pe creier de propaganda ieftina.
In 2022 o tinem cu aceeasi exprimare nefericită cu “handicapul”. Poate “dizabilitate” sună mai civilizat, totuși.