Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat, duminică, existența unor discuții privind candidatura sa la Președinție din partea coaliției pro-europene, subliniind că este o discuție „complexă”, relatează News.ro.
Antonescu a declarat pentru Europa Liberă că „există o discuție” despre candidatura sa, dar aceasta implică și formarea guvernului, prioritate în acest moment.
„Vom comunica fiecare ce avem de spus la finalul discuțiilor”, a adăugat el.
Gabriela Firea, europarlamentar PSD, a spus că Antonescu este o opțiune bună pentru candidatură, având multă experiență politică. În același timp, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a menționat că vor continua să lucreze pentru formarea unei majorități parlamentare și pentru atribuirea mandatului de prim-ministru PSD-ului.
Candidat la prezidențiale în 2009 și fondator USL
Crin Antonescu și-a început cariera politică la nivel național în 1992, când a fost ales deputat de Tulcea, funcție pe care a exercitat-o timp de patru mandate consecutive. Între 1997 și 2000, a fost ministru al Tineretului și Sportului în guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu. În perioada 2008-2016, a fost senator din partea PNL, conducând Senatul între 2012 și 2014.
De asemenea, a îndeplinit funcția de președinte interimar al României între 10 iulie și 27 august 2012, în perioada suspendării lui Traian Băsescu și până la invalidarea referendumului de demitere.
În plus, Crin Antonescu a candidat la alegerile prezidențiale din 2009 din partea PNL, obținând locul al treilea cu 20% din voturi. În al doilea tur, a decis să îl susțină pe Mircea Geoană, candidatul PSD.
În 2009, el a preluat conducerea PNL, funcție pe care a deținut-o până în 2014. În 2011, împreună cu Eduard Hellvig, a fondat alianța USL între PNL și PSD, care a răsturnat guvernul susținut de Traian Băsescu.
Cele două partide au convenit să își împartă locurile pe lista comună pentru alegerile parlamentare, iar în cadrul USL s-a stabilit ca Victor Ponta să devină premier, iar Crin Antonescu președinte. Dacă Ponta a obținut funcția dorită, Crin Antonescu nu a reușit să devină președinte, întrucât USL s-a destrămat.
S-a retras din viața politică după ce a pierdut alegerile europarlamentare și competiția internă din PNL pentru a fi desemnat candidat la președinție. Înaintea alegerilor prezidențiale, PNL a obținut doar 15% la alegerile pentru Parlamentul European, nu 20%, cum promisese Antonescu. Klaus Iohannis a preluat conducerea PNL și l-a învins pe Victor Ponta la alegerile prezidențiale.
Trimite articolul
Xnu ai cum asaceva…. sper sa iasa pe locul 7 … sa isi bage astia o data mintile in cap. Hai Nicusor.
Ăștia au inventat mașina timpului?
la del ca Valea de la Caras a fost informator la Secu Timisoara doarme pe scarile tribunalului pentru ca pe scarile catedralei nu mai are loc de morti.