După aproximativ o oră și un sfert, ședința CSAT care a avut pe ordinea de zi rapoartele Executivului şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale cu privire la accidentul aviatic din 20 ianuarie, soldat cu doi morţi, s-a încheiat fără nicio demitere.
La finalul ședinței, președintele Traian Băsescu a declarat că statul român are capacitatea să intervină în situații de urgență.
„După accidentul din 20 ianuarie din Apuseni s-a creat, în mod nedrept, impresia că stratul român nu este capabil să acționeze în stare urgență. Vreau să precizez în mod clar că, atunci când atribuțiunile au reclamat, eu am coordonat acțiunile statului roman, cea mai mare parte dintre ele fiind implicate în mod curent în operațiunile de salvare în accidentele aviatice”, a declarat Băsescu la finalul ședinței CSAT.
Șeful statului a subliniat faptul că STS nu are echipamentele necesare pentru a face localizarea exactă a locului accidentului.
„A fost coordonare și necoordonare. Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare. De aceea a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi primul-ministru. În aceste zile s-a instalat public, prin persistenţa unor minciuni, ideea că STS trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului. Este o minciună. STS nu are echipamente pentru aşa ceva, nici dreptul legal să facă aşa ceva”, a continuat Traian Băsescu.
Președintele României a mai spus că refuză să intre „în jocul demiterilor” și de aceea nici șeful STS, Marcel Opriș, și nici ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, nu au fost demiși.
„În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului care pur şi simplu şi-a făcut datoria. Nu pot intra în jocul demiterilor numai pentru că dă bine la public sau politicieni. Ar fi însemnat să accept că STS putea să facă mai mult decât să transmită informaţia cu privire la sectorul unde s-a prăbuşit avionul”, a explicat șeful statului.
Băsescu a mai spus că premierul Victor Ponta a solicitat trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne şi destituirea şefului Serviciului, Băsescu precizând că niciuna dintre variante nu este viabilă. Președintele a afirmat că, dacă cineva poate dovedi că STS are capabilităţi mai mari decât cele prezentate pentru cazul accidentului aviatic din Apuseni, atunci nu va sta pe gânduri în ceea ce priveşte cererea de demitere a directorului Serviciului.
„Dacă există cineva care poate dovedi sau poate afirma că STS are capabilităţi mai mari decât cele prezentate pentru acest caz, vă asigur că nu stau nicio clipă pentru cererea de destituire a directorului Opriş. Nicio clipă, dar nu ne vom face bine continuând să minţim. Alte instituţii aveau alte capabilităţi, dacă ar fi fost la o masă, s-ar fi identificat repede locul în care s-a produs accidentul”, a spus preşedintele.
Băsescu a explicat că Marcel Opriş are o carieră militară, iar şeful statului nu îşi poate bate joc de acest lucru.
UPDATE: Victor Ponta – Era normal și de bun simț ca și la STS să existe o asumare a răspunderii. USL iniţiază la Senat un proiect de lege prin care STS trece la Ministerul de Interne
Premierul Victor Ponta a anunțat că USL va iniţia, luni, în Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va trece la Ministerul de Interne, în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, document care va fi aprobat în procedură de urgenţă.
„Am decis ca mâine (n.r. – luni) în BP al Senatului să fie prezentat proiectul de lege prin care STS să treacă în coordonarea MAI, a Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru a avea o bună coordonare. Din considerente strict politice și personale probabil Traian Băsescu refuză asumarea răspunderii de către directorul STS pentru accidentul din Apuseni”, a declarat Victor Ponta, după ședința CSAT.
Ponta a mai spus că șeful statului nu are curajul să-l demită pe șeful STS, Marcel Opriș.
„Azi (n.r. – duminică) la CSAT, cu acordul membrilor cabinetului din CSAT, am prezentat concluziile instituționale privind accidentul aviatic din care rezultă că trei instituții au competențe: ROMATSA, STS şi IGSU. Având în vedere că au fost clar reliefate disfuncționalități, la ROMATSA a fost înlocuită conducerea, la IGSU la fel. Cum era de bun simţ, şi la STS trebuia să existe o asumare a răspunderii. Este evident că președintele Băsescu nu are curajul, probabil că sunt lucruri cu care este șantajat privind modul în care STS a fost implicat la alegerile din 2009 şi referendumul din 2012”, a mai spus Ponta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!