El a arătat că spitalul se află în administrarea Primăriei Generale a Capitalei şi că va transmite primarului şi o scrisoare oficială în care va solicita destituirea echipei manageriale a maternităţii Giuleşti.
“Cer în mod oficial primarului municipiului Bucureşti să destituie întreaga echipă managerială de la maternitatea Giuleşti, din cauza deficienţelor care au fost constatate până acum din datele preliminare care reies din ancheta care se află în curs de desfăşurare. Din 2008, maternitatea se află în administrarea şi sub managementul Primăriei Bucureşti. Din punct de vedere al managementului acestei unităţi sanitare, Ministerul Sănătăţii, de doi ani, nu exercită nicio atribuţiune asupra spitalului respectiv. Singura posobilitate de analiză, sancţionare şi revocare a managementului acesteia aparţine municipiului Bucureşti“, a spus Cseke.
Cseke: M-am gândit la demisie, dar între a gândi şi a acţiona este o diferenţă
Attila Cseke a mai declarat că s-a gândit anterior să demisioneze din funcţie în urma accidentului de la maternitatea Giuleşti, din cauza “responsabilităţii morale”, dar că nu a recurs la acest gest, în condiţiile în care acest spital nu este subordonat ministerului. “M-am gândit (la demisie-n.r.), nu azi, dar între a gândi şi a acţiona este o diferenţă“, a spus Cseke. Întrebat de jurnalişti când s-a gândit să demisioneze, ministrul a răspuns “nu astăzi” (miercuri-n.r.), adăugând că demisiile ar trebui cerute în altă parte.
Cseke a explicat că maternitatea Giuleşti nu se află în subordinea sa din punct de vedere administrativ, ci în gestiunea Primăriei Generale a Capitalei, şi că ministerul şi-a respectat atribuţiile în ceea ce priveşte asigurarea dotării cu medicamente şi materiale sanitare. “Regret că acest subiect a fost politizat, nu ar trebui să politizăm, ci să ajutăm familiile în suferinţă, cu concluziile care trebuie trase“, a spus ministrul. El a precizat totodată că nu a discutat cu premierul Emil Boc despre subiectul demisiei.
Patru bebeluşi au murit şi alţi şapte au fost răniţi grav în urma exploziei şi incendiului care au avut loc luni, la Maternitatea Giuleşti din Capitală. Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală “in rem” pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.
Toate spitalele vor fi verificate în ce priveşte nivelul de pregătire pentru prevenirea incendiilor
Ministrul Sănătăţii a declarat că toate unităţile sanitare cu paturi vor fi verificate de către echipe mixte formate din pompieri şi reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică în ceea ce priveşte nivelul de pregătire pentru prevenirea incendiilor. El a precizat că astfel de acţiuni de control vor fi derulate în toate judeţele.
Cseke: Secţia de terapie a maternităţii trebuia supravegheată permanent, vinovaţii să fie sancţionaţi
Persoanele vinovate de accidentul de la maternitatea Giuleşti trebuie aspru sancţionate, în condiţiile în care secţia de terapie intensivă a spitalului, unde a izbucnit incendiul, trebuia supravegheată permanent, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
“Vorbim de o secţie de terapie intensivă unde există obligaţia de supraveghere permanentă a pacienţilor. Înţeleg că erau asistenţi sau o asistentă la această secţie de terapie intensivă, care avea această obligaţie, de supraveghere permanentă. Indiferent de numărul de angajaţi despre care discutăm, atâta timp cât personalul exista, personalul avea această obligaţie. Sigur că ancheta va scoate la lumină dacă această obligaţie a fost sau nu respectată şi toţi cei vinovaţi vor trebui aspru sancţionaţi“, a spus Cseke.
Cseke confirmă că a cerut Guvernului deblocarea posturilor din sistemul medical
Attila Cseke a confirmat că a solicitat deblocarea posturilor din sistemul medical care trebuie urgent ocupate şi a apreciat că o decizie în acest sens ar putea fi luată de Executiv în şedinţa de săptămâna viitoare. “Nu cred că vor putea fi deblocate toate posturile, dar măcar cele care trebuie urgent ocupate“, a spus Cseke, la Palatul Victoria. El a precizat că astfel ar urma să fie deblocate câteva mii de posturi în sistemul medical.
Surse medicale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că ministrul Sănătăţii a cerut, miercuri, în şedinţa de Guvern, deblocarea de urgenţă a posturilor din sistem. Posturile în sănătate au fost blocate din 1 ianuarie 2009, iar de atunci numărul angajaţilor a scăzut continuu, mulţi dintre aceştia solicitând ieşirea din sistem.
Managerii spitalelor au atras atenţia în repetate rânduri asupra faptului că, din cauza blocării posturilor, o asistentă medicală trebuie să se ocupe de mulţi copii şi nu poate face faţă solicitărilor.
Sursa: Mediafax.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!