Până acum, jumătate dintre producători au finalizat pașii necesari pentru înscrierea în program. Începând din 30 noiembrie 2023, sistemul de garanție-returnare (SGR), este obligatoriu tuturor producătorilor şi comercianţilor.
Ce este și cum funcționează sistemul de garanție-returnare?
Pe scurt, Sistemul de garanție-returnare presupune ca de fiecare dată când vom cumpăra o băutură, în orice tip de ambalaj – de plastic, sticlă sau aluminiu – să plătim o garanție de 50 de bani. O vom primi ulterior, când vom returna ambalajele în magazin.
Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.
După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.
Amenzi de până la 40.000 de lei
Înregistrarea în sistem este obligatorie pentru toți producătorii. Dintre cei 80.000 de comercianți români, doar aproximativ 63.000 s-au înscris în sistemul garanție returnare și doar 42.000 au finalizat procesul. Cei care nu o vor face, riscă amenzi de până la 40.000 de lei.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată, conform legislației în vigoare, de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, în curs de implementare în România. Ulterior, compania a adoptat în acționariat și statul român.
Scopul sistemului
Scopul SGR este de a colecta ambalajele și de a le introduce într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european.
Conform directivelor UE, până în anul 2025 trebuie să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029 – 90%.
De asemenea, odată implementat, sistemul va ajuta și la atingerea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale, și anume 75% pentru sticlă și 60% aluminiu, începând cu anul 2030.
Pe aceeași temă:
Garanție pentru băuturile cumpărate din magazin. O vom plăti de la finalul anului
Trimite articolul
Xsa luati aia 50 de bani si sa vi-i inserati in ga0z
-
Că totdeauna, comentar de 2 copeici.
-
cum spui tu, robotelule pe 3 copeici
-
alta mizerie neo marxista…
-
Nu fii fraier. E singurul tau venit pe viitor.
-
mergi si te culca ca e seara
Da corect,aici 50 de bani iar în Germania îți dă înapoi 25 euro centi,cu care chiar poți face ceva.
-
Are dreptate Ion…cu aia din germania poti sa mergi la puff :)))
sectiunea de comentarii din articolele tion demonstreaza de ce unii oamenii nu ar trebui lasati sa se inmulteasca sau sa voteze