Curtea Constituţională a fost sesizată de către 29 de senatori şi 58 de deputaţi din PSD. Astfel, social-democraţii au depus două contestaţii cu argumentaţii diferite, una din partea grupului parlamentar al senatorilor, iar alta din partea deputaţilor. Principalul argument invocat de PSD priveşte rezoluţia APCE şi deciziile CEDO referitoare la interzicerea condamnărilor colective.
Legea lustraţiei a fost adoptată pe 19 mai în Camera Deputaţilor, for decizional. Ca persoane lustrabile au fost definite persoanele care au ocupat funcţii de conducere şi au fost remunerate pentru aceasta în PMR, PCR, UTC, UASCR, deputaţii în Marea Adunare Naţională, membrii consiliilor populare judeţene, municipale şi orăşeneşti, membrii Consiliului de Stat şi ai Consiliului de Miniştri, conducătorii instituţiilor de presă sau de propagandă ai PCR, directorii de editură, persoanele din învăţământul de partid, din structurile Securităţii sau colaboratorii acesteia ca poliţie politică, magistraţii cu funcţii de conducere în sistemul judiciar comunist, comandanţii din Inspectoratul General de Miliţie până la nivelul şefilor de post inclusiv, şefii misiunilor diplomatice şi consulare ş.a
Toate aceste persoane intră sub incidenţa legii şi vor avea o interdicţie de cinci ani la funcţii publice numite şi alese. Persoanele care se află în această situaţie şi care deţin orice funcţie aleasă vor avea posibilitatea să-şi ducă mandatul la bun sfârşit urmând ca interdicţia să funcţioneze în următorii cinci ani de zile. Pentru persoane numite care sunt lustrabile, mandatul lor încetează în 90 de zile de la adoptarea legii.
Sursa: NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!