Costiniu a declarat că, pe 20 septembrie, va avea loc o nouă Adunare Generală, pentru a evalua rezultatele comisiei speciale din Parlament pentru justiţie şi ce s-a întâmplat cu bugetul instanţelor.
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti s-au reunit, vineri, încapând cu ora 10.00, în cadrul Adunării generale, pentru a decide dacă vor mai continua protestele, în condiţiile în care principiile Pactului pentru Justiţie au fost semnate, joi, de către magistraţi şi politicieni.
Magistraţii Curţilor de Apel din Oradea, Braşov, Cluj şi cei din Timişoara se reunesc vineri, în Adunările generale ale judecătorilor, pentru a discuta despre posibilitatea suspendării sau încetării protestului, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al RNAG, Cristi Danileţ.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Reţelei Naţionale a Adunărilor Generale, cele mai multe instanţe din ţară urmează să discute luni, în Adunările generale ale judecătorilor, despre problema protestului.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, le-a cerut magistraţilor, joi, cu ocazia întâlnirii dintre asociaţiile profesionale, conducerea Consiliului, conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi politicieni, de la sediul INM, să suspende protestul declanşat în urmă cu trei săptămâni, având în vedere că principiile Pactului pentru Justiţie au fost adoptate.
”Principiile adoptate astăzi îmi oferă prilejul să le cer magistraţilor ca cel târziu luni să se întoarcă în sălile de judecată”, a declarat joi, la sediul INM, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş. Totodată, Andreieş i-a felicitat pe magistraţi pentru fermitatea şi solidaritatea cu care şi-au apărat independenţa, precum şi pentru modul în care au decis să susţină statul de drept şi principiile care stau la baza lui.
Reprezentantul Reţelei Naţionale a Adunărilor Generale ale Judecătorilor, judecătorul Laura Andrei, a declarat joi, la întâlnirea de la sediul INM, că reprezentanţii magistraţilor se vor întoarce în Adunările generale ale instanţelor cu mesajul că au fost făcuţi paşi ca ideile cuprinse în Pactul pe Justiţie să devină realitate şi să se concretizeze în legislaţie. Mai mult, Laura Andrei a spus că speră că, de acum încolo, Executivul va veni la masa dialogului şi va înceta să ignore puterea judecătorească.
La întâlnirea de joi de la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, găzduită de către preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, au participat preşedintele CSM, Virgil Andreiş, preşedintele interimar al Înaltei Curţi, Lidia Bărbulescu, reprezentanţi ai RNAG, ai UNJR, ai Asociaţiei Procurorilor din România, precum şi ai ONG-urilor care au mediat discuţiile dintre politic şi magistraţi, grupate în “Alianţa pentru Statul de Drept”. La întâlnire a participat şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru analiza situaţiei din justiţie constituite joi, Florin Iordache.
Iordache a profitat de ocazie pentru a îi invita pe toţi cei prezenţi la întâlnirea de la INM la lucrările de marţi Comisiei pe care o prezidează.
Principiile Pactului pentru Justiţie au fost semnate fără Ministerul Justiţiei, iar PD-L nu a vrust să şi le asume, acestea referindu-se la independenţa justiţiei, finanţarea sistemului, relaţia justiţiei cu alte puteri ale statului, asigurarea bunei administrări, condiţia judecătorului şi imaginea publică.
Documentul a fost semnat de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România, Reţeaua Naţionala a Adunărilor Generale ale judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie . Din partea partidelor, au semnat PSD şi PNL, iar reprezentantul PDL, Mircea Toader, doar a consemnat că a participat la dezbatere, fără să îşi asume, însă, din partea partidului şi prevederile acestui act. Totodată, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Gabriel Tănăsescu, a declarat că ministerul pe care îl reprezintă va discuta despre semnarea unui Pact pentru Justiţie doar atunci când magistraţii vor înceta protestele.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!