Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la ora 6:50, în judeţul Buzău.
Intensitate epicentrală: cutremurul s-a produs la 74km E de Brașov, 76km NE de Ploiești, 116km V de Brăila, 118km V de Galați, 119km S de Bacău, 126km N de București, 151km NE de Pitești, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iași.
Acesta a avut magnitudinea 5,3 şi s-a produs la adâncimea de 147.5 km.
Conform IGSU, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.
Seismul a fost revizuit de trei ori și a fost resimțit puternic în București, dar și în alte orașe din țară, mai ales la etajele superioare ale blocurilor. Potrivit unor martori, acesta a fost resimțit inclusiv în Republica Moldova.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a sfătuit populația ce să facă în caz de cutremur.
„În primul rând, nu ieşiţi din apartament pe scări, nu folosiţi lifturile, mergeţi şi adăpostiţi-vă sub o masă, sub o grindă. Să ştiţi exact care sunt zonele mai tari, unde sunt grinzile şi să staţi acolo în timpul cutremurului. Acesta este sfatul pe care putem să îl dăm. Cel mai important este: fără panică. Iar un alt aspect foarte important: să nu dea toată lumea telefoane pentru că poate să îi blocheze inclusiv pe cei care au nevoie de servicii de urgenţă, dacă sunt efecte, şi să blocheze serviciile de urgenţă. Şi să nu plecaţi cu maşinile pe drumuri, dacă este cu impact, pentru că puteţi bloca serviciile de urgenţă şi intervenţia. Şi, am mai spus-o, toţi să avem în casă provizii măcar pentru 72 de ore: apă, medicamente, radio pe baterie”, a transmis Arafat.
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a transmis pe Facebook un mesaj de avertizare referitor la clădirile cu risc seismic din București. Potrivit lui Armand, sectorul pe care îl conduce este considerat cel mai periculos în cazul unui cutremur puternic.
„Cutremurul de azi dimineață înregistrat a fost cel mai puternic din ultimii doi ani (din ultimii 4 ani, n.red.) din România și s-a resimțit puternic în Sectorul 1. Bucureștiul are circa 2.400 de clădiri cu risc seismic iar Sectorul 1 este catalogat drept cea mai periculoasă zonă din Capitală în cazul unui cutremur. Cu toate aceste date niciun primar, niciun parlament, niciun Guvern și nici un președinte de țară n-au luat problema prea în serios. S-au bazat cu toții pe noroc. 32 de ani”, a spus edilul.
Cel mai devastator cutremur din România a fost cel din 4 martie 1977, din zona Vrancea. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, la o adâncime de 94 de km, la ora 21:21.
Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic Re:Rise a realizat o comparație grafică între intensitatea seismului din 4 martie 1977 și cutremurul de joi dimineață, resimțit în București și mai multe orașe, dar și în Republica Moldova.
Conform Agerpres.ro, în România s-au produs 21 de cutremure mici, cu magnitudinea peste 4 grade pe scara Richter, în ultimii 3 ani.
Trimite articolul
XCutremur provocat. Exista capabilități de neimaginat la nivelul oamenilor de rind. Am degenerat intr-atata încât avem instalații HAARP pe teritoriul României. Cred ca deja este prea târziu ca să mai oprim dezastrul la care suntem părtași, musai vrem în Schengen, musai vrem în Uniunea Europeană. Ca Legislația Europeana vine în contradicție cu naționalismul romanesc, asta e o alta poveste.
Și da, exista cutremure provocate. Rusii chiar au scufundat la mare adâncime un submarin nuclear cu încărcătură atomica si care are capabilități apocaliptice.
-
De acord! Exploziile nucleare, provocate la mare adâncime, pot genera cutremure în zonele de interes, pe plăci tectonice.
-
Da ma! A dat submarinul rus cu bomba atomica in Dambovita de aia a fost cutremur. Vai de capul vostru de constipationisti.
S-a resimtit destul de puternic