Șeful statului a explicat că, în urma consultărilor cu partidele politice, a ajuns la concluzia că, pentru a rezolva problema guvernării, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, „o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră”.
„Este nevoie să fie promovaţi miniştri performanţi. Este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane suspectate de corupţie. Avem nevoie de întărirea statului de drept, este nevoie de deschiderea competiţiei politice. Nu putem să aşteptăm o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor. Partidele au înţeles care este miza şi că este nevoie să găsim împreună o soluţie. Această soluţie o văd eu într-un guvern tehnocrat. Am convingerea că este calea corectă în următorul an, până la alegerile parlamentare. Ţinând cont de toate astea îl desemnez pe Dacian Cioloş drept premier”, a declarat Klaus Iohannis.
La rândul său, noul premier a promis că va face tot ce îi stă în putință să se ridice la înălțimea încrederii acordate.
„Trecem printr-o perioadă cheie pentru societate, în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezență publică a guvernului în așa fel încât să asigure puntea de legătură între diferitele instituții, între politic și societate. Sunt conștient că acest lucru se așteaptă de la viitorul guvern, să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei și să aibă acest guvern înțelepciunea și maturitatea să poată lucra cu parlamentul. Cred că acest mod de lucru ne va dovedi maturitate și ne va permite să schimbăm ce e de schimbat”, a declarat Dacian Cioloș.
Acesta a mai explicat că un an este o perioadă prea scurtă pentru a declanșa și finaliza reformele așteptate.
„Am intenția să deschid guvernul și administrația spre societate, să ascultăm și să pregătim decizii împreună. În măsura în care parlamentul va decide să dea mandat acestui guvern, voi lucra îndeaproape cu parlamentul, cu grupurile politice, pentru a progresa împreună pe proiectele propuse. O să vă rog să mă înțelegeți, în perioada următoare îmi voi concentra energia pentru formarea echipei. Imediat ce va fi formată, o să putem discuta mai în detaliu legat de proiecte. Pentru mine, lucrul în echipă e esențial și vreau să îmi concentrez energiile spre a-mi structura echipa, atât ca persoane, cât și ca program de guvernare”, a mai declarat noul premier.
Dacian Cioloș are 46 de ani și a fost Consilier al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Comisar European pentru Agricultură și ministru al Agriculturii în mandatul lui Tăriceanu, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008. El a absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, după care a urmat l Ecole nationale superieure agronomique Montpellier.
UPDATE. Premierul desemnat a ajuns, marți seara, la Palatul Victoria unde se flă și premierul interimar Sorin Cîmpeanu, informează Mediafax. Cioloș are la dispoziție 10 zile pentru întocmirea listei şi programului de guvernare cu care trebuie să se prezinte în Parlament, pentru votul de învestire.
Articole pe aceeași temă:
Victor Ponta si-a dat demisia din functia de premier
Sorin Cimpeanu, desemnat premier interimar
Premierul interimar preia functiile de vicepremier si ministru de Interne, dupa demisia lui Oprea
Citiți principiile noastre de moderare aici!