Una dintre discuțiile aprinse care au ținut scena publică în ultimele săptămâni este cea legată de alegerea primarilor din două tururi de scrutin. Deși, la nivel declarativ, modificarea legii electorale este susținută de numeroși parlamentari, pe lângă cei ai USR, care au și propus-o, faptic acest lucru este mai greu de pus în practică. Astfel, potrivit unei decizii a Curții Constituționale din 2012, modificarea legii electorale cu mai puțin de un an înaintea alegerilor este neconstituțională. De asemenea, această recomandare a venit și din partea Comisiei de la Veneția, care consideră că modificarea regulii electorale înainte de alegeri ar decredibiliza procesul electoral.
Cu toate acestea, aflat la Timișoara, Dan Barna a declarat că a continuat discuțiile cu premierul desemnat, Ludovic Orban, tocmai pe tema modificării legii electorale, în sensul alegerii primarilor din două tururi de scrutin. Modificarea, susține candidatul USR la președinție, ar trebui chiar înscrisă în Constituție, pentru ca o ulterioară schimbare să fie mai greu de făcut.
„Este o chestiune de voință politică. În discuțiile cu dl. Orban am analizat ce soluții există. Trebuie să introducem principiul alegerii în două tururi în Constituție”, a declarat Barna la Timișoara.
Întrebat de reporterul TION dacă modificarea, chiar dacă ar întruni sprijinul majorității parlamentarilor, ar fi constituțională, având în vedere decizia CC din 2012, Barna a răspuns: „Nu e nimic împotriva constituției actuale”.
Rămâne de văzut dacă liberalii se vor ține de cuvânt și vor susține această modificare, având în vedere că discuția a mai apărut zilele trecute în Parlament, iar modificarea a căzut tocmai pentru că există temerea că nu ar fi constituțională. Un alt motiv, mai ascuns însă, este faptul că alegerea primarilor în două tururi dezavantajează edilii în funcție și, evident, nu este susținută de aceștia. La Timișoara, primarul Nicolae Robu a declarat că ar fi, totuși, de acord cu revenirea la alegeri în două tururi, deși este conștient că acest lucru nu îl avantajează.
Trimite articolul
X…o poza cat 1000 de cuvinte….
Se intalnesc hotii…
Taman in Timisoara vorbesti de moralitate gunoiule? Esti cercetat penal pentru frauda pe fonduri europene pentru persoanele cu dizabilitati. Asta e adevaratul Barna oameni buni, uitati. Sper sa ajungi la Jilava inainte de alegerile prezidentiale. Fritz (nume de prost cu caracter umilitor la nemti by the way) isi face campanie neprezentand un calendar obiectiv cu ce vrea sa faca cand va ajunge primar, ca de altfel si Barna presedinte. Tot ce faceti e sa spuneti ,,votati-ne ca promitem sa nu facem asa . Vorbe in vant. Sunteti constienti ca nu aveti nici o sansa dintr-un singur tur si apelati la manarii josnice gen ,,doua tururi si ,,hai sa guvernam impreuna . Hai sictir. Sa nu mai aud in viata mea de voi.
USR, partid de corporatisti spalati pe creier, care vorbesc rom-engleza de c-cat, dispusi sa-si vanda neamul pentru doi banuti …
Dan Barna LA PUSCARIE
scara măgărească … pentru MĂGARI
Asta cine mai e?
Alt papagal,care lupta pentru fericirea romanilor.
Ai guvern tampitule de Barna ce esti , de ce nu intrati la guvernare? Voi vota PSD, chiar daca nu imi place, dar au facut ceva concret pana azi, iar voi USR istii dup[ de a picat motiunea nu vreti sa guvernati, atuncu Hai PSD. Asta este o tara de tampiti!!!
care mai face tampit pe DOMNUL…..
Acu vreo luna inclinam sa-l votez pa Barna, da pe zi ce trece imi dau seama cat e de dobitoc si papagalu asta..
Adevarul este ca daca ramane legea cu primarii alesi intr-un singur tur, primarii in exercitiu pot ramane pana la moarte sau pana pleaca de buna voie. Robu de ex. ramane primar fara absolut, dar absolut fara nici o emotie, atata timp cat vrea el.
Acesta este tipul arogant,lipsit de credinta si religie iar ca sa fie mai diferit nici sotia lui nu-i poarta numele de familie de Barna!La-s ca o sa ti-o traga Orban original!
Votez Barna …. Macar cu astia am o speranta, restul sunt toti din vechea clasa care sigur nu o sa faca nimica.
Si un primar ales cu 25% din voturile exprimate ce autoritate poate avea. Ce facem cu ceilalți 75%, practic nu le dăm șansa să își aleagă a doua opțiune preferată.