Curtea Constituțională a publicat joi pe site-ul instituției motivarea deciziei din 30 mai, prin care judecătorii au stabilit că s-a creat un conflict juridic de natură constituțională între Executiv și Președinție, generat de refuzul șefului statului de a semna decretul de revocare al Laurei Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, așa cum a solicitat ministrul justiției, Tudorel Toader.
În document, judecătorii explică faptul că ministrul justiției joacă un rol central în cadrul procedurii de revocare.
”(…) Autoritatea ministrului justiţiei poate fi supusă, sub aspectul revocării procurorilor din funcţii de conducere, unor condiţii legale, pentru ca
ea în sine să nu se manifeste în mod nemărginit, arbitrar, exclusiv la libera sa apreciere.”
Iar președintele, susțin judecătorii CCR, poate doar să verifice din punct de vedere al legalității o eventuală cerere de revocare formulată de ministrul justiției.
”Dacă în cazul numirii în funcţia de conducere ministrul justiţiei deţine o marjă largă de apreciere, iar Preşedintele României una limitată, în cazul revocării, ministrul justiţiei are o marjă de apreciere minimă, din moment ce limitările impuse de lege sunt extrem de stricte, şi, în aceste condiţii, Preşedintele României îi poate opune numai dreptul său de a verifica legalitatea propunerii, putând-o refuza doar în cazul în care propunerea nu respectă condiţiile legii, caz în care procedura încetează.
(…) Având în vedere că întreaga procedură se desfăşoară în condiţiile în care competenţa discreţionară/ marja de apreciere a ministrului justiţiei – ministru care joacă un rol central în cadrul procedurii – este minimă, competenţa discreţionară/ marja de apreciere a Preşedintelui nu poate fi recunoscută în niciun fel. Prin urmare, Preşedintele României are doar o competenţă (…) limitată la verificarea condiţiilor de legalitate a procedurii.”
Curtea apreciază că șeful statului nu are dreptul să respingă o astfel de cerere pe motive de oportunitate.
”Competenţa sa este de control al legalităţii măsurii, şi anume a propunerii de revocare, neputând invoca aspecte de oportunitate sau să realizeze el însuşi o evaluare a activităţii procurorului-şef/ general, astfel cum s-a întâmplat în cazul de speţă. Prin urmare, competenţa decizională a Preşedintelui României se limitează la condiţiile de legalitate a propunerii de revocare înaintate. (…)
Colaborarea loială între autorităţi înseamnă un dialog permanent între acestea, Preşedintelui fiindu-i permis să iniţieze discuţii, să încerce să îl convingă pe ministrul justiţiei să îşi retragă propunerea de revocare, să renunțe la anumite motive de revocare, menţinându-le pe celelalte, dar nu îi este permis să o infirme decât strict pe motive de legalitate. (…) ”
În continuare, judecătorii spun că șeful statului ar fi realizat o analiză a argumentelor ministrului justiției și, printr-un act decizional propriu, a determinat soluția pe care a considerat-o adecvată, ceea ce nu ar fi corect, din punct de vedere constituțional.
”Președintele nu este îndrituit să realizeze o analiză decizională asupra modului în care este motivată propunerea. (…) Nu este nici rolul Preşedintelui României şi nici cel al Curţii Constituţionale de a efectua un control al acestei evaluări. (…)
Preşedintele României a realizat în cazul dat o «evaluare a evaluării» ministrului justiţiei, cu alte cuvinte a temeiniciei motivelor cuprinse în propunerea de revocare, plasându-se deasupra autorităţii ministrului justiţiei, ceea ce încalcă art.132 alin.(2) din Constituţie”.
Prin urmare, concluzionează CCR, președintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.
Decizia a fost luată cu votul majorității judecătorilor CCR: Valer Dorneanu, Petre Lăzăroiu, Mona Pivniceru, Varga Attila, Marian Enache și Simona-Maya Teodoriu. Au formulat opinie concurentă Marian Enache şi Simona-Maya Teodoroiu, iar Livia Stanciu, Daniel Morar şi Mircea Minea au votat împotrivă, ei formulând și opinii separate.
Decizia CCR a fost publicată joi seară și în Monitorul Oficial.
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/ministrul-justitiei-la-timisoara-despre-revocarea-sefei-dna-deciziile-ccr-sunt-obligatorii-pentru-toti/2055669
Citiți principiile noastre de moderare aici!