Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, toți profesorii au obligația să completeze o declarație că nu fac meditații cu elevii de la clasă, potrivit unui ordin publicat, vineri, 19 ianuarie, în Monitorul Oficial.
Ordinul nr. 3.051 din 11 ianuarie 2024 îi obligă pe toți cei 212.332 de profesori din sistemul de învățământ românesc să completeze o declarație de interese prin care confirmă că nu oferă meditații plătite elevilor din propriile clase. Această măsură intră în vigoare începând cu 1 februarie 2024.
În conformitate cu procedura stabilită, profesorii vor declara, sub sancțiunile prevăzute de Codul penal, că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii lor.
Modelul standard de declarație, publicat în Monitorul Oficial, solicită informații despre școlile și clasele unde predau, urmat de o semnătură de confirmare.
În modelul de declarație, publicat în Monitorul oficial, profesorii vor scrie care sunt școlile și clasele la care predau, după care semnează că nu fac „activități de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii de la clasele la care predau”.
Responsabilii pentru declarațiile de interese și directorii școlilor au atribuții stricte, inclusiv verificarea informațiilor declarate și informarea profesorilor despre termenele și condițiile de completare a declarațiilor.
Se consideră abatere disciplinară nedepunerea declarației. Meditațiile pe bani cu elevii de la clasă sunt încadrate ca abatere disciplinară și oricine poate sesiza un astfel de caz.
Activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă constituie abatere disciplinară, iar sancțiunile variază de la avertisment scris până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, conform legii învățământului preuniversitar. Profesorii sancționați cu desfacerea contractului de muncă nu mai pot preda pentru 7 ani școlari.
Dacă fac fals în declarații, profesorii pot fi sancționați cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
Trimite articolul
XMinistrul Predoiu da mana cu Prim Ministrul Ciolacu cu o mana in buzunar.
nu se poate sa se faca meditatii ca “intr-o tara ca afara”? adica in cadru organizat? chiar asa greu e sa dai o geana sa vezi cum fac si altii si sa iei ce ti se potriveste? cat despre tampenia de masura si pedepsele pe gustul boborului insetat de sanje… de ce sa aduci salariile profesorilor la un nivel la care sa nu-i intereseze meditatiile si/sau favoritismele le criteriul asta? si le urez succes parintilor in a gasi alti meditatori acum pentru copii. spre bucu.ria celorlalti parinti care nu-si dau copiii la meditatii si care de-acum sigur vor avea note mai mari decat cei care merg la meditatii. gata, practic cu masura asta s-au rezolvat problemele in invatamant, or sa se “inghesuie” si mai putini sa devina profesori, or sa plece si mai multi din sistem ca sa dea linistiti meditatii… cat despre “n-ai bani ai incu.rcat-o si tu si copiii” – e capitalism, care e problema? cand pui in fruntea ministerului pe unii absolventi de navigatie si care se indispun la comentariile negative de pe fb… patasti. dar hei, noroc ca de 10 ani avem programul romania educata. si ca educatia si sanatatea nu sunt prioritare. plus ca trebuie privatizat tot astfel incat saracii sa nu aiba chiar nicio sansa sa ceva. yeeee, uraaaa, aplauze pentru neoiobagie!