Direcţia Naţională Anticorupţie a instituit sechestru pe casa din Zambaccian a lui Adrian Năstase, în dosarul “Zambaccian 1″pentru care parlamentarii au avizat începerea urmăririi penale în mai 2009. Este pentru a treia oară când DNA ia această măsură în dosarul Zambaccian 1. În acest dosar sunt cercetaţi, pe lângă fostul prim-ministru Năstase, şi fostul consul al României în China, Ioan Păun şi Irina Jianu, fostul şef al Inspectoratului de Stat pentru Construcţii.
Procurorul şef al DNA Daniel Morar a declarat pentru Gândul: “Atunci când instanţa a dispus – ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale – restituirea dosarelor la procuror, s-a dispus şi ridicarea sechestrului. Această măsură a mai fost dispusă de procuror.”
Potrivit unui comunicat de odinioară al Parchetului, “în perioada 2002-2004, Adrian Năstase a primit de la Irina Paul Jianu, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în scopul menţinerii acesteia în funcţia de inspector general de stat, foloase necuvenite estimate la 2.019.250.439 lei vechi, constând în contravaloarea unor bunuri achiziţionate din Republica Populară Chineză, obligaţii vamale şi cheltuieli de transport corespunzătoare acestor bunuri şi contravaloarea lucrărilor de tâmplărie efectuate la un imobil“.
De asemenea, “în perioada 2002-2004, Adrian Năstase a primit de la Păun Ioan, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în scopul menţinerii acestuia în funcţiile de consul general şi şef al Consulatului General al României la Hong Kong, foloase necuvenite constând în prestarea de servicii de achiziţionare şi organizare a transportului de bunuri din Republica Populară Chineză. În luna martie 2006, Adrian Năstase l-a constrâns pe Păun Ioan să nu declare organelor de urmărire penală tot ceea ce cunoştea în legătură cu faptele descrise la punctele 1 şi 2, respectiv să nu predea sau să distrugă înscrisurile pe care le deţinea, ameninţându-l că în caz contrar Irina Paul Jianu va face afirmaţii la adresa sa de natură să îl discrediteze, ceea ce îi va afecta evoluţia profesională“, se mai arată în comunicatul Parchetului General, citat de presă.
Zambaccian, două dosare
De numele imobilului din Zambaccian 2 se mai leagă un dosar penal al fostului premier. În acesta era acuzat de procurori fiind suspectat că ar fi primit mită terenul de la fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru şi lucrări de construcţie, executate de firme din Bacău controlate de Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii în guvernul PSD.
Un alt dosar pentru care Năstase a fost trimis în judecată în toamna lui 2009 este “Mătuşa Tamara”, find acuzat de dare de mită. Procurorii au stabilit că, în noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al Plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, i-a contactat, cu sprijinul persoanei denunţătoare, pe Ristea Priboi şi pe Adrian Năstase, cărora le-a comunicat că, în cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari, într-un cont bancar având-o ca titular pe Năstase Daniela, soţia lui Adrian Năstase.
Cu această ocazie, Melinescu i-ar promis lui Năstase că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară. Năstase s-a declarat de acord cu propunerea respectivă, arătând că urmăreşte această finalitate, spun procurorii.
“Ca urmare a acestei înţelegeri, după numirea sa, la data de 28.12.2000, în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, Năstase Adrian a determinat, în prima şedinţă de guvern, emiterea H.G. nr.1399/30.12.2000, pe care a şi semnat-o în calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotărâre a fost numit în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor Melinescu Ioan, fiind revocat fostul preşedinte Cucu Adrian, precum şi unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificărilor legate de provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 USD în contul Danielei Năstase)”, precizează DNA.
După numirea în funcţie, “Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Năstase Daniela), şi a înmânat-o, în prezenţa denunţătorului, lui Priboi Ristea, consilier al primului ministru Năstase Adrian, cu scopul de a-i fi remisă acestuia din urmă“. În 18 ianuarie 2006, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a sesizat organele de urmărire penală cu privire la dispariţia lucrării nr.S3439/1999.
În ianuarie 2009, Năstase era trimis în judecată şi în alt dosar, “Trofeul calităţii”, care se referă la sponsorizările obţinute în campania electorală prezidenţială din 2004.
Sursa: Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!