Conform unui document obținut de Mediafax, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc și-a recunoscut parțial faptele de corupție de care este acuzat de procurorii DNA Braşov, în dosarul retrocedărilor ilegale, a peste 43.000 de hectare de pădure, al căror beneficiar a fost Gheorghe Paltin Sturdza.
În ultimul referat cu propunerea de prelungire a măsurilor preventive luate faţă de persoanele inculpate în acest caz, anchetatorii arată că “fiind audiaţi, inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Hrebenciuc Andrei, Adam Ioan, Bengescu Dan Costin au recunoscut în parte săvârşirea infracţiunilor de care sunt acuzaţi”.
“Paltin Gheorghe Sturdza nu a recunoscut săvârşirea vreunei infracţiuni. Adam Ioan a formulat denunţ în prezenta cauză, prin care a arătat că i-a oferit mită judecătorului Ordog Lorand Andras pentru obţinerea deciziei 231/2012 a Tribunalului Covasna. Kadas Iosif, Poenaru Jănică şi Iacob Sorin Ioan nu au recunoscut comiterea faptelor de care sunt acuzaţi”, au menționat procurorii DNA în referatul citat.
Anchetatorii au arătată că, de la data solicitării ultimelor prelungiri sau de la data luării măsurii arestului preventiv faţă de judecătorul Andras Lorand Ordog, au fost audiați mai mulți martori și inculpați, au fost analizate și exploatate mediile de stocare a datelor informatice, s-au transcris convorbiri telefonice şi ambientale ridicate de la Gheorghe Paltin Sturdza, cu ocazia percheziţiei domiciliare din 15 octombrie 2014. Totodată inculpaţii au fost fie confruntaţi, fie puşi să reconstituie unele etape din parcursul infracţional. De asemenea procurorii DNA au dispus extinderea urmăririi ăenale pentru senatorul Tudor Chiuariu.
Procurorii au cerut declasificarea MSN (MicroSoft Network – n.r.) în cazul unora dintre inculpaţi și au instituit sechestrul asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale celor cercetaţi în dosar.
Anchetatorii au precizat în referat că volumul datelor informatice din dosar care trebuie verificate este uriaş, de peste 10.000 de gigabytes, respectiv 10 terabytes, şi că trebuie să îi ducă în teren pe Paltin Sturdza şi Gabriela Zaharia, “pentru a indica locul în care au fost cu Adam Ioan, în apropierea locuinţei inculpatului Ordog Lorand Andras”.
La finalul acestor etape, procurorii urmează să redacteze rechizitoriul şi să transmită dosarul instanţei supreme, pentru a fi repartizat unui complet de judecată. Conform unor surse judiciare, dosarul este în curs de finalizare şi s-a cerut prelungirea măsurilor preventive faţă de cei cercetaţi doar pentru 15 zile, asta deoarece anchetatorii au considerat că perioada este suficientă pentru a finaliza ultimele acte de urmărire în dosar. Printre aceste acte procedurale se regăsesc: analizarea documentelor şi înscrisurilor ridicate cu ocazia percheziţiilor din 15 şi 21 octombrie 2014, analizarea corespondenţei electronice sau redarea tuturor înregistrărilor audio-video făcute de Paltin Sturdza.
În data de 10 ianuarie, anchetatorii au cerut instanţei supreme prelungirea cu 15 zile a măsurilor preventive pentru Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Ordog Lorand Andras, Janica Poenaru şi Sorin Ion Iacob. Mandatul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc expiră în 26 ianuarie, iar până la momentul redactării documentului, achetatorii nu au solicitat prelungirea măsurii arestului preventiv în cazul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, al cărui mandat expiră în 26 ianuarie.
Judecătorii au decis prelungirea măsurii arestului preventiv pentru Bengescu (până în 29 ianuarie), Kadas (până în 29 ianuarie), Ordog (până în 30 ianuarie), Adam (până în 2 februarie), Sturdza (până în 5 februarie) şi arestul la domiciliu pentru Iacob (până în 29 ianuarie), Poenaru (până în 29 ianuarie) şi Andrei Hrebenciuc (până în 4 februarie).
Anchetatorii DNA mai arată că “din declaraţia inculpatului Sturdza Paltin Gheorghe şi din cuprinsul agendelor personale ale acestuia, rezultă că membrii grupului infracţional aveau un limbaj codificat şi îi spuneau lui Hrebenciuc Viorel, SPITALUL” și dau drept exemplu o convorbire telefonică din 12 decembrie 2013 între Sturdza şi deputatul Ioan Adam, despre problema strămutării (dosarului de retrocedare):
“Strudza Paltin Gheorghe: Nu mă interesează, că SPITALUL nu face nimic. Nu mă interesează.
Ioan Adam: Mă rog, lasă-i! E treaba mea, nu-i treaba ta!”.
Într-o altă discuție redată de anchetatori, dintre soţii Adam, Roxana Adam, judecătoare, îi divulgă soţului ei o serie de informaţii de la nivelul instanţei la care lucrează, acesta fiind interesat de aranjarea dosarului de retrocedare.
“În 3 februarie 2014, la ora 11:14, Anca Roxana Adam l-a informat pe soţul ei, în mod codificat (n.n. – folosind, în mod vădit, un limbaj specific infracţional, de natură a conspira mesajele transmise) că a discutat cu judecătorul (doctorul/directorul) de la Tribunalul Sibiu pentru dosarul nr.2209/119/2013 – însă s-a trezit «cu o plăcintă» deoarece termenul ce urma să se stabilească era data de 20 sau 27 martie 2014” arată procurorii, adăugând că, “în acest context, Ioan Adan a insistat pentru obţinerea unui termen şi mai apropiat, solicitare considerată de soţia sa ca «nerealistă», aceasta justificând prin faptul că nu este/nu se poate invoca nicio urgenţă a cauzei”.
Modul codat în care discutau cei implicați în acest dosar este dovedit de către anchetatori cu agendele lui Paltin Sturdza în care acesta notase despre o vizită la “clinică”. Astfel în data de 9 iunie 2010, dată la care a fost înregistrat recursul la Tribunalul Covasna, Sturdza şi-a notat în agendă următoarele: “Adam a chemat şi a spus că la «clinică» nu e aşa de rău”.
Dosarul în care vor fi judecaţi Hrebenciuc, Adam şi Sturdza vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.
Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.
În dosarul retrocedării sunt urmăriţi penal şi senatorii Dan Şova şi Ilie Sârbu, dar şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.
Sursa: Mediafax
Alte articole pe aceeași temă:
Viorel Hrebenciuc a fost arestat preventiv in dosarul retrocedarilor ilegale
Citiți principiile noastre de moderare aici!