Peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontişti, poliţişti, militari, pădurari şi voluntari ai serviciilor pentru situaţii de urgenţă participă la căutările planorului dispărut joi în apropiere de Ghimbav, cu 218 vehicule, şenilate şi autospeciale de teren. Printre traseele de căutare stabilite pentru ziua de luni a fost inclusă şi zona Poiana Ţapului, Valea Sipa, unde, duminică seara, a fost primită informaţia din partea unor voluntari că ar fi fost observate posibile resturi care ar putea aparţine planorului căutat, notează Mediafax. Primele căutări în zona respectivă s-au efectuat până duminică noapte, fiind reluate a doua zi.
De asemenea, la operațiunile de căutare participă și 11 aeronave, dintre care şapte elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale şi patru avioane ale Aeroclubului României. În cursul zilei de luni vor fi ridicate şi două drone pentru căutările în zonele foarte greu accesibile, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne.
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a spus că, după primirea unor fotografii de la o persoană, în care apare un planor înaintea dispariţiei celui căutat încă de joi, au fost lansate câteva trasee de căutare şi în zona Braşovului, precizând că, din informaţiile pe care le are, „nu putea fi decât acest planor”.
„Nimeni nu ştie momentul în care planorul a căzut. Acest lucru nimeni nu-l ştie. Poate să fie în primele minute, poate să fie după câteva ore. Poate să fie şi în zona aceasta sau la câteva sute de kilometri, aşa că toate ipotezele care sunt se iau la verificat. Nu lăsăm nicio ipoteză neverificată”, a arătat Arafat, citat de Mediafax.
În căutarea planorului sunt verificate şi înregistrări cu camere de supraveghere montate în munţi, pe pârtii, la telecabine, la cabane sau la orice unitate care are astfel de echipamente.
„În căutările pilotului planorului dispărut, am solicitat toate înregistrările, acolo unde au putut fi stocate, începând de joi, de pe camerele de supraveghere montate în munţi, respectiv pe pârtii de schi, cabane, telecabine”, a declarat, pentru Mediafax, secretarul de stat pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne.
Pilotul Mircea Crăciun, care a dispărut cu planorul în 6 august, după ce şi-a luat zborul din Masivul Postăvarul, este considerat cel mai bun pilot de planor de distanţă din România, el pregătindu-se pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri în zbor liber. Planorul cu care a zburat îl închiriase de la o firmă din străinătate şi îl testa pentru prima dată după asamblare, iar Aeroclubul Braşov l-a ajutat să se înalţe pentru a-şi lua zborul din Masivul Postăvarul, mai notează Mediafax.
Articole pe aceeași temă:
Sute de persoane si cinci elicoptere in cautarea unui planor disparut la Ghimbav
Citiți principiile noastre de moderare aici!