Un studiu național complex realizat de Organizația Salvați Copiii România a scos la iveală faptul că aproape un sfert dintre copiii români care au acum vârste între 0-17 ani împliniți au avut sau au un părinte plecat la muncă în străinătate.
Italia (21%), Spania (17%) și Austria (12%) sunt primele trei destinații de migrație pentru muncă în cazul femeilor, iar în cazul bărbaților, acestea sunt Germania (24%), Italia (22%) și Marea Britanie (14%).
Aproape o treime dintre copiii care au fost întrebați (31%) declară că nu au fost de acord cu plecarea părintelui (părinților) la muncă în străinătate. În medie, mama pleacă prima dată la vârsta de 6 ani și 11 luni a copilului. Mama a fost plecată, în medie, 3,2 ani din cei 4,5 în care copilul s-a confruntat cu migrația mamei și dintre mamele plecate să muncească în străinătate, 58% se întorc în țară o dată pe an, relevă ancheta.
Studiul mai arată că experiența migrației este similară în urban și în rural: 61,5% dintre copiii ai căror părinți au fost vreodată plecați în străinătate au sau au avut doar tatăl plecat (aproximativ 587.000 de copii), 20,4% au sau au avut doar mama plecată (aproximativ 194.000 de copii), iar 18,1% au avut plecați ambii părinți (aproximativ 173.000 de copii).
Prin raportare la volumul de referință utilizat în eșantionare, respectiv 3.896.943 de copii, rezultă că aproape un milion de copii, respectiv 954.000 de copii au sau au avut experiența plecării unuia dintre părinți pe parcursul copilăriei, până la data studiului.
Fenomenul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate
O adevărată dramă scoate la iveală această nouă anchetă realizată de Salvați Copiii România. Astfel, 184.000 de copii sunt total lipsiți de îngrijirea directă a părinților, având fie ambii părinți, fie părintele unic susținător al familiei plecat la muncă în străinătate (iunie 2021-iunie 2022).
Copiii cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate au o probabilitate de cinci ori mai mare (560%) de a consuma frecvent alcool, în comparație cu ceilalți copii, dar și o probabilitate dublă prin comparație cu ceilalți copii de a fuma frecvent.
Colectarea datelor la nivel național și regional a fost efectuată în perioada 25 iulie-15 septembrie 2022 în regim 1 „față în față” la domiciliul respondenților. În fiecare județ au fost alese aleatoriu o localitate urbană și o localitate rurală.
„Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate a făcut necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010. Peste 12.500 de copii şi 8.200 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 127.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, respectiv la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării”, au transmis reprezentanții Organizației Salvați Copiii.
Trimite articolul
XRomania nu știe să ceară miliarde de euro ajutoar financiar ptr reunirea urgentă a acestor familii care altfel vor rămîne destrămate pe veci ori afectate grav psihic . Mai ales tinerii.
Dar întrebații voi presa pe europarlamentarii de Timiș ce propuneri au la acest capitol trist…ZERO BARAT ! NISTE NULITĂȚI de la cap la coadă, doar interesați de înavuțire și salariul gras de 15mii euro.
Fie că sunt PSD, PNL, USR, UDMR, sunt toți niste HAHLERE.
Romanii plecați la muncile cele mai grele peste hotare, nu sunt protejați de nimeni dintre ambasadorii ori parlamentarii noștri. Doar să-i stoarcă de bani știu, cu taxe exagerate pe la consulate ptr fiecare duplicat de documente…😡