Potrivit prognozei INHGA, se estimează că Dunărea va depăşi pe sectorul Brăila-Galaţi, în data de 8-9 iulie, debitul de 16.000 de metri cubi pe secundă.
Echipele Apelor Romane îsi concentreaza eforturile pentru consolidarea digurilor de la Dunăre, pe sectorul Feteşti-Brăila-Galaţi, Tulcea şi Delta Dunării, principala problemă fiind durata foarte mare de timp în care digurile sunt sub presiunea apei.
La Brăila, Dunărea este la acelaşi nivel cu cel înregistrat în anul 2006. La Galaţi fluviul creşte uşor, cu 2-3 centrimetri pe zi, fiind cu şase centimetri peste cota istorică înregistrată în 2006.
La Feteşti, Dunărea a depăşit nivelul istoric din anul 2006 cu patru centimetri, şi, ca urmare, au fost evacuate casele din zona cartierului Buliga. La Hârşova, Dunărea a crescut din 30 iunie cu 12 centimetri, având sâmbătă un nivel de 708 centimetri, cu 56 de centimetri sub cota istorică înregistrată în 2006.
Pe de altă parte, debitele râurilor Prut şi Siret sunt în scădere. Debitul râului Prut la staţia Rădăuţi Prut este în scădere cu 30 de metri cubi pe secundă, iar vârful de viitură de pe Siret a trecut de Drăgeşti, nivelul râului fiind în scădere, însă cu 88 de centimetri peste cota de inundaţie, potrivit Administraţiei Naţionale “Apele Române”.
Sâmbătă, viitura de pe Siret se situează între Drăgeşti şi salba de lacuri Răcăciuni-Bereşti-Călimăneşti-Movileni şi va fi atenuată prin salba de lacuri. În zona localităţii Şendreni, Siretul are un nivel cu 64 de centimetri peste cota de pericol, ca urmare a preluării afluenţilor Trotuş, Putna, Râmnicu şi Buzău.
Echipele mixte ale Apelor Române, ISJU, Jandarmeriei şi Armatei vor continua operaţiunile de supraînălţare şi consolidare a digului de la Şendreni, în zona de confluenţă a Siretului cu Dunărea. Potrivit reprezentanţilor Apele Române, Dunărea creează efect de remuu pe râurile Siret şi Prut (apa din Dunăre urcă pe cursurile râurilor), pe o lungime de 25 de kilometri, respectiv 40-50 de kilometri.
Sursa: Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!