Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că Ecaterina Andronescu a fost citată să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiată în dosarul Microsoft. În data de 19 noiembrie, Senatul a avizat începerea urmăririi penale a acesteia. Este vizată perioada în care a fost ministru al Educaţiei.
Deși Andronescu a fost chemată să se prezinte la DNA în jurul orei 10.00, aceasta a venit mai devreme cu două ore, potrivit acelorași surse.
Senatorul Ecaterina Andronescu a fost ministru al Educaţiei în perioadele 2000-2003 şi 2008-2012. În dosarul ea este suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.
Procurorii susţin că aceasta, în perioada în care a fost ministru al Educaţiei, ar fi aprobat bugetul pentru derularea Programului “Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft. În aplus, Ecaterina Andronescu ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care s-ar fi urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, şi ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care să participe la realizarea proiectului, atestând în mod nereal că acestea fac parte dintr-un consorţiu.
Anchetatorii mai arată că Andronescu ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme și ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă. Mai mult, aceasta ar fi înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii păguboase pentru ministerul pe care îl conducea. Toate aceste acțiuni au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă. Potrivit anchetatorilor, au fost achiziționate licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.
Procurorii DNA au mai arătat că în perioada 2001 -2009, Andronescu ar fi pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.
După ce procurorii au cerut avit de urmărire penală de la Senat, fostul ministru al Educației declara că nu a cerut şi nu a luat bani în perioada în care a fost ministru.
În același dosar DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri – senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.
În 3 octombrie, președintele Traian Băsescu a avizat cererea DNA pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.
În 13 octombrie, Camera Deputaților a aprobat cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.
În 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat începerea urmării penale a senatorilor PSD Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.
Potrivit anchetatorilor, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului. Mai mult, contractul încheiat în 15 aprilie 2004, de închiriere de licențe Microsoft, ar fi asigurat posibilitatea deturnării unui discount de aproximativ 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului, care a permis plata unor comisioane către persoanele implicate, mai precizează anchetatorii. Astfel contractul ar fi fost încheiat încălcând dispoziţiile legale privind achiziţiile publice, fiind invocată, în mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40 la sută mai mare faţă de cel real, având la bază un necesar nefundamentat, susţin procurorii.
În acest caz, Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată de către Corpul de Control al Primului-Ministru, în urma acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale la data de 5 iunie 2013.
Alte articole pe aceeași temă:
Dosarul Microsoft: Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru raman in arest
Senatul a avizat inceperea urmarii penale in cazul Ecaterinei Andronescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!