Echinocțiul este o perioadă semnificativă din punct de vedere astronomic, fiind momentul în care Soarele se află exact pe ecuatorul ceresc, ceea ce înseamnă că ziua și noaptea sunt egale pretutindeni pe Pământ.
Echinocțiul marchează momentul începutului primăverii astronomice în emisfera nordică și începutul toamnei astronomice în emisfera sudică. De regulă, acest moment are loc în jurul datei de 20 sau 21 martie, dar poate varia ușor în funcție de an.
La sfârșitul săptămânii viitoare, în noaptea de sâmbătă spre duminică (25 martie spre 26 martie), România va trece la ora de vară. Ceasul se va da cu o oră înainte, iar ora 3 va deveni ora 4. Pentru că se schimbă ora, duminică devine cea mai scurtă zi din 2023.
Potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, în țara noastră, ora de vară a fost introdusă prima dată în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusa în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. Acum, în România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene (UE).
Trimite articolul
XNu era vorba parca deja din 2019 ca n’o mai schimbam, totusi?
-
Lasa, e buna schimbarea ceasului. Altfel irosim vara lumina naturala sau o primim mult prea tarziu iarna. Fara trecerea la ora de vara, soarele ar aparea la orizont la solstitiul de vara la ora 4:46. Iar daca am ramane la ora de vara, la solstitiul de iarna soarele ar rasari la 9:14.
-
Nu e buna. Nu economiseste nimic. Doar face oamenii si mai ametiti decat deja sunt. Vezi deja orele pe care le’ai scris, in acest sens. Daca ramaneti pe ora de vara, am motiv in plus sa plec. Nu vreau sa traiesc pe ora Moscovei. Pana si cei mai mari criminali ai istoriei au renuntat la ea. Pana si ei. Raman in tzara numai sovieticii, atunci.
-
S-a inventat iluminatul electric intre timp. Sunt accidente auto mai multe. Nu mai are nici un rost mizeria asta.
-
Hehehe. Nu exista uie. Never.