Potrivit celor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, eclipsa se va produce în noaptea de 28 spre 29 octombrie, sâmbătă spre duminică, când Luna se va afla în constelația Aries, fiind însoțită de planeta Jupiter, care se va afla la stânga ei.
„Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 21:02, la două ore după răsăritul Lunii. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult.
În apropierea maximului, însă, începând cu ora 22, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită față de partea de sus.
Maximul se va produce la ora 23:14, când Luna va fi total în penumbră și aproximativ 7% în umbra Pământului. În acel moment Luna se va afla sus pe cer, înspre sud-est”, explică specialiștii de la observatorul astronomic.
O eclipsă lunară are loc atunci când Soarele, Pământul și Luna se aliniază astfel încât Luna intră în umbra Pământului. Eclipsele de Lună sunt mult mai dese decât cele de Soare, însă nu sunt la fel de spectaculoase. O eclipsă parțială de Lună apare atunci când numai o porțiune intră în umbra Pământului. Când întreaga suprafață a Lunii trece în umbra Pământului asistăm la o eclipsă totală de Lună.
Eclipsele de Lună le furnizează specialiștilor date privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiației solare asupra atmosferei etc., Luna fiind ca un „ecran” pe care pot fi „citite” particularitățile atmosferei Pământului. Mai multe detalii despre cum se formează o eclipsă de Lună, AICI.
Pe aceeași temă:
O eclipsă inelară de soare și una parțială de lună, vizibile în octombrie
Citiți principiile noastre de moderare aici!