Vechile facilități acordate studenților și elevilor la transportul pe calea ferată, prin Legea educației naționale nr. 1/2011, vor fi abrogate începând din data de 3 septembrie 2023, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative valabile de la data de la aceeași dată, anunță CFR Călători. Vorbim de Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023. Cea din urmă, însă, încă nu are norme metodologice aprobate, astfel că, pentru o perioadă, studenții nu vor mai avea nicio reducere la transportul feroviar. Pentru elevi, pe de altă parte, biletele la clasa a II-a vor fi gratuite, ca și până acum.
„Începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023.
Reamintim tuturor că legitmațiile de călătorie valabile la trenurile CFR Călători care circulă în trafic intern pot fi cumpărate cu anticipație. Înainte de urcarea în tren, recomandăm călătorilor să se asigure că au legitimație de călătorie, pentru evitarea taxării suplimentare în tren, corespunzătoare rangului de tren și zonei kilometrice și/sau suportarea costurilor amenzii aplicate conform reglementărilor în vigoare”, transmit reprezentanții CFR Călători.
Studenții mai au de așteptat, dar vor avea mai multe facilități
Deși rămân o perioadă fără reducerea de 50% prevăzută de fosta Lege a educației naționale, odată cu adoptarea Legii învățământului superior, studenții vor beneficia de o reducere de 90% pentru biletele la clasa a II-a în trenuri, și nu numai. De notat ar fi și extinderea vârstei până la care se acordă reducere. Dacă, înainte, beneficiau de reducerea de 50% doar studenții cu vârstă de cel mult 26 de ani, acum, pentru cea de 90% vor fi eligibili cei cu vârsta până în 30 de ani.
Mai exact, potrivit articolului 128, aliniatul (3) din noua Lege 199/2023, „studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani”. În plus, „studenţii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, precum şi studenţii proveniţi din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal (…) beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”.
Totuși, același aliniat prevede și că „normele metodologice privind transportul cu metroul şi trenul sunt adoptate prin hotărâre a Guvernului”. Aceasta, însă, încă nu a fost dată, astfel că CFR Călători – sau companiile de transport în comun, de exemplu – nu poate elibera legitimații reduse.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xcam ciudat sa aiba gratuitati studentii, ok reducere, dar cred ca niciunde in lume nu exista gratuitate pt studenti, reduceri,m dar daca vor sa se plimbe sa puna mana sa munceasca
-
Corect! Poate gratuități limitate, o deplasare dus-intors pe lună până acasă. În oraș, să meargă draq pe jos, nu să FK înghesuiala din mijloacele de transport în comun, cum o fac și pensionarii. Știu că universitățile și-au destrăbălat sediile, căminele și alte facilități prin tot orașul. Acest lucru este condamnabil din punct de vedere al sustenabilității. Mare porcărie, cel puțin în Timișoara. Pirtea președinte! Doar așa putem evolua și mai bine!
-
@wanda89 ce isi propune pirtea asta sa realizeze ca presedinte? sa vad si io daca ce-si propune se si poate face din functia aia, sa nu trebuiasca cumva sa incalce constitutia, legile, asumandu-si chestii care tin de alte puteri in stat
ps: zici sa le dam pensionarilor banii cotizati la fondul de pensii? nu?
pps: tu de ce crezi ca s-au dat gramezi de facilitati studentilor si elevilor pe calea ferata sau de ce nu s-au eliminat facilitatile desi guvernele s-au schimbat? variante: a)mita electorala la un moment dat / teama de reactie daca se scot b)pentru a putea fi adusi la “proteste” daca e nevoie c) ajutor mascat pentru cfr fara sa-ti sara ue in cap d) mai multe din cele anterioare, fiecare partid cu interes(ul/ele) sau/sale e) toate cele anterioare f)sa-i faca in ciuda lui wanda89 si lui pirtea
#🤪
-
pps stii cumva cat era flota transportului in comun in timisoara in ’89(indicatii: vezi pe site-u ala al lor “evolutia”)? dar acum? dar cate ‘mijloace’ sunt azi pe o linie la un moment dat, poate tre’ mai multe🤔? si ce va face pirtea a.i. sa avem suficienti vatmani si soferi?
#🤪
-
nicicum nu va e bine 🤣
daca mergem cu masinile, ca de ce poluam si nu mergem cu mijloacele de transport in comun, acum sa ne ia naiba pe toti si sa mergem de fapt pe jos… dar nu mai bine te tarasti tu, mai viermisor?
-
Studenții sunt batjocoriți de stat..
Ne mira că după ce termina facultatea toți pleacă din țară…
-
ei, nu chiar toti sunt batjocoriti de stat. unii isi bat singuri joc de ei insisi. cati si invata si cati doar “se distreaza”? si sa nu mai zicem nimic de nivelul de cunostinte cu care intra majoritatea la facultate… da, pleaca multi dintre cei mai buni care nu-si gasesc de lucru in domeniul lor… nu-si gasesc deoarece ro a trebuit sa devina doar piata de desfacere si furnizor de resurse ieftine(inclusiv umane). cercetare, industrie… las’ sa faca altii, noua ne-au trebuit malluri, pentru ca mebo si nivel de intelegere “#🤪”
#romania educata. norrrmalllaaa #aria cercului
#🤪