În România, dar și în alte țări europene, s-au introdus măsuri mai stricte privind utilizarea acestor dispozitive în timpul orelor de curs, pentru ca elevii să nu mai fie atât de ușor distrași.
Totuși, există și dezbateri pe tema eficienței acestor reglementări. Anumiți specialiști atrag atenția că impactul asupra stării de bine psihologice a adolescenților nu este întotdeauna clar definit și este greu de spus dacă mai puțin timp pe telefon înseamnă automat mai mult timp de calitate petrecut la ore.
Interdicțiile privind telefoanele mobile în școli din România
Daniel David, ministrul Educației, a subliniat că profesorii trebuie să aplice cu fermitate reglementările, care interzic utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, cu excepția cazurilor în care profesorii permit utilizarea acestora în scopuri educaționale.
În plus, Ministerul Educației a solicitat inspectorilor școlari și directorilor să verifice dacă regulile sunt respectate. Nerespectarea lor poate atrage sancțiuni, inclusiv retragerea telefoanelor de către personalul unității de învățământ, pentru a fi returnate părinților sau elevilor la finalul zilei.
„Prin legi și norme, noi, în România, avem interdicție de a folosi telefoanele mobile în timpul actului educațional, în timpul orelor. Deci, nu este o sugestie, e interzis. Le recomand tuturor profesorilor să implementeze regulile. Degeaba vin la mine și spun «ce facem cu telefoanele?». Noi am făcut ce trebuie să facem, ordin de ministru, hotărâri de guvern, aplicați acele lucruri. Părinții trebuie să știe că avem aceste reglementări, să solicite școlii să se ocupe și să controleze aceste lucruri”, a declarat ministrul Educației.
Măsurile aplicate în alte țări europene
Politicile de restricționare a telefoanelor mobile în școli sunt deja în vigoare în mai multe țări europene. În Grecia, Anglia și Ungaria, aproape toți elevii trebuie să predea telefoanele la intrarea în școli și le pot recupera doar la finalul orelor.
Studiu privind efectele restricțiilor asupra stării de bine psihologice
Un studiu recent realizat de Universitatea din Birmingham, publicat în The Lancet, a analizat impactul restricțiilor privind telefoanele mobile asupra stării de bine a adolescenților. Cercetarea a comparat două tipuri de școli britanice: unele cu politici restrictive și altele cu politici permisive.
Rezultatele nu au arătat diferențe semnificative între cele două grupuri în ceea ce privește nivelul de anxietate, depresie sau comportamente disruptive în clasă. Cu toate acestea, s-a constatat o corelație negativă între timpul petrecut pe telefoane și starea de bine psihologică a elevilor.
Totodată, membrii unui grup de experți internaționali spun că simpla interzicere a accesului copiilor la smartphone-uri și social media îi privează pe aceștia de pregătirea pentru utilizarea sănătoasă a tehnologiei în viitor.
Aceștia au scris în British Medical Journal că nu există dovezi conform cărora interdicțiile generale i-ar fi ajutat pe copii, adăugând că astfel de abordări reprezintă niște „soluții provizorii”, care „fac prea puține pentru a sprijini interacțiunea sănătoasă pe termen lung a copiilor cu spațiile digitale la școală, acasă și în alte contexte, precum și o bună tranziție la adolescență și la vârsta adultă într-o lume ce abundă în tehnologie”.
În schimb, experții militează pentru o abordare a utilizării tehnologiei bazată pe drepturi, în care copiii sunt mai bine protejați de efecte negative printr-un design și o educație conforme cu vârsta lor, ceea ce le poate permite să folosească tehnologia pentru a-și dezvolta abilitățile ce-i vor ajuta în lumea modernă, digitală.
Studiile sugerează că restricțiile actuale privind utilizarea telefoanelor în școli nu sunt suficiente pentru a preveni efectele negative ale utilizării excesive a acestora asupra adolescenților.
Cercetătorii subliniază că o abordare mai cuprinzătoare ar trebui să includă nu doar restricții în școli, dar și strategii care să abordeze timpul petrecut pe telefoane în afara școlii, precum și educația digitală și suportul psihologic pentru tineri.
Soluțiile de prevenire a dependenței de telefon și social media trebuie să fie integrate într-o abordare holistică, care să includă și educația digitală, susținerea psihologică și implicarea activă a părinților.
Citiți principiile noastre de moderare aici!