Conform MAI, la bordul elicopterului se aflau un pilot, un copilot, un medic şi un asistent, transmite Mediafax. Prăbușirea a fost semnalată în jurul orei 16.20, prin sistemul 112. Elicopterul mergea să alimenteze cu combustibil, după ce a transportat un pacient de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa.
La locul accidentului s-a deplasat și vicepremierul Gabriel Oprea, alături de conducerea MAI și o echipă de procurori militari și criminaliști. Pentru coordonarea intervenţiei la faţa locului a fost activat Centrul Operativ din Guvern.
“Un membru al echipajului, un medic, a fost scos la mal de către echipajele de salvare, care continuă intervenția”, a declarat managerul Ambulanţei Constanţa, Ionuţ Cealera.
UPDATE1. O persoană a fost găsită de echipajele de salvare. Operațiunile de căutare continuă.
Între cele patru persoane aflate la bordul elicopterului prăbuşit se afla şi o asistentă medicală de la Spitalul Judeţean Constanţa. Prietenul acesteia a spus că femeia era însărcinată și aflase de curând că va avea un copil. El a mai precizat că asistenta îi trimisese un sms cu puțin timp înainte de brăbușire, în care a menționat faptul că se află în aparatul de zbor.
Deocamdată doar medicul aflat în elicopter a fost găsit, salvat și transportat la Spitalul Județean Constanța. Femeia a răspuns manevrelor de resuscitare și i-a revenit pulsul.
Restul echipelor de căutare, formate din zeci de jandarmi, pompieri, poliţişti, dar şi scafandri, încearcă să îi găsească pe ceilalţi trei membri ai echipajului din elicopter. Operațiunile de ccăutare sunt îngreunate de frig și de faptul că s-a întundecat.
Vicepremierul Gabriel Oprea a soicitat intervenția de urgență a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, pentru a participa la operațiunile de salvare, iar un elicopter din București se îndreaptă spre locul accidentului.
“Pentru intensificarea căutărilor membrilor echipajului elicopterului EC 135, operat de SMURD Constanţa, prăbuşit în zona lacului Siutghiol, din judeţul Constanţa, din ordinul vicepremierului Gabriel Oprea un elicopter cu echipe de salvatori din Bucureşti este deja în zbor spre zona accidentului. Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat intervenţia de urgenţă a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale pentru a participa la misiunea de căutare. Primele forţe suplimentare au ajuns deja la locul accidentului”, informează MAI într-un comunicat de presă.
UPDATE2. Cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD au decedat.
După câteva ore de căutări, echipele de salvare au reușit să scoată din Lacul Siutghiol toate victimele accidentului aviatic. Ultima persoană recuperată a fost asistenta medicală Gabriela Harton. Asistenta, în vârstă de 38 de ani, era însărcinată. Trupul său neînsuflețit a fost scos din lac după 12 ore de la prăbușirea elicopterului.
Ceilalţi trei membri ai echipajului, medicul, pilotul şi copilotul, au fost găsiţi pe rând, la intervale de câteva ore, până spre miezul nopții. Medicii au încercat zeci de minute să îi resusciteze, dar fără succes. Decesul acestora a fost declarat la spital. Copilotul elicopterului a fost găsit legat de scaun cu centura de siguranță, la o adâncime de șase metri.
Deși inițial prima victimă salvată din lac, medicul, a răspuns manevrelor de resuscitare, femeia a decedat ulterior.
”Din păcate, am fost informaţi, şi familia a fost informată, că medicul a decedat, a fost declarat decedat la spital. Au fost făcute toate încercările pentru a-i salva viaţa, dar din păcate asta este situaţia”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în MAI.
El a mai precizat că elicopterul SMURD avea inspecția tehnică ”la zi”, fiind verificat la Eurocopter, iar piloții SMURD ”nu pot avea sub o mie de ore de zbor”.
”Este un elicopter cu care zburăm în cadrul MAI şi pentru SMURD, şi pentru Poliţie. Are inspecţia şi totul la zi, a fost trimis de Inspectoratul de Aviaţie la Eurocopter, a fost verificat. Din punct de vedere tehnic nu punem la îndoială că elicopterul n-ar fi fost în stare tehnică bună de zbor. Condiţiile meteo au fost ok, au zburat pe condiţii meteo bune. Elicopterele SMURD zboară cu piloţi cu experienţă. Pilotul comandant al elicopterului, de regulă, nu poate avea sub o mie de ore de zbor. Copilotul poate să aibă mai puţin, dar pilotul comandant trebuie să aibă de la un anumit număr de ore în sus, fiind intervenţiile foarte complexe şi pentru că se aterizează în locuri necunoscute. Aşa că pilotul, aici, nu avea cum să fie în afara regulei”, a declarat Raed Arafat.
El a mai menționat că intervențiile în acest caz au fost prompte.
”Din rapoartele pe care le-a primit până acum, de la Serviciul de Ambulanţă Constanţa trei echipaje au fost trimise şi au sosit la faţa locului la 16.17, 16.19 şi 16.20. Au fost trimise de la ISU echipe de intervenţie, care au sosit în jurul orei 16.25. Două bărci au intervenit iniţial şi a venit şi a treia barcă. Bărcile care au intervenit, una era cu motor, a doua era cu vâsle, iar a treia barcă era cu motor. Acesta a fost modul în care s-a defăşurat acţiunea. Din informaţiile pe care le am de la medicul şef de la SMURD, accidentul a fost anunţat la 16.18, iar la 16.40 – 16.45 deja erau două bărci în larg la intervenţie”, a mai spus Arafat.
La operațiunile de căutare și salvare a victimelor, care au durat peste 12 ore, au participat peste 40 de scafandri, atât ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă cât şi militari ai Forţelor Navale, cadre medicale de la SMURD şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă, jandarmi şi poliţişti. S-au folosit mai multe bărci ale Gărzii de Coastă, ISU, dar și ale civililor. După ce s-a întunecat, un elicopter MAT a survolat zona timp de zeci de minute, pentru a lumina cu un reflector zona.
Pe lângă victime, scafandrii au găsit și o mare parte din elicopter, bucățile fiind aduse la mal. Ancheta în acest caz a fost preluată de Parchetul Militar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!