Potrivit metodologiei stabilite în 2016 de Ministerul Educației, evaluările naționale se dau la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a. Cei mai mici vor avea probe de câte 30 de minute, iar cei din a doua și a treia categorie, de câte 60 de minute. Testele nu vor fi date în centre speciale de examinare, ci în fiecare unitate în parte, de obicei în sălile de clasă obișnuite fiecărei clase. Elevii care întârzie, teoretic, trebuie duși să dea examenul în altă sală.
La clasa a II-a, evaluările au avut loc între 9 și 12 mai. Elevii au dat probe la limba română scris, limba română citit, matematică, limba maternă scris, limba maternă citit și limba română pentru minoritățile naționale scris-citit. La clasa a IV-a, evaluarea s-a desfășurat între 16 și 18 mai, când au avut loc trei probe: limba română, matematică și limba maternă. În ceea ce o privește pe cea de la clasa a VI-a, probele de „limbă și comunicare” și „matematică și științe ale naturii” ar fi trebuit să se desfășoare pe 24, respectiv 25 mai, însă acestea au fost amânate cu câte șase zile fiecare, până pe 30, respectiv 31 mai.
„A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 – 2023. Astfel, Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai (Limbă și comunicare), respectiv 31 mai (Matematică și științe ale naturii)”, informează marți, 23 mai, Ministerul Educației.
Grevă în Învățământ
Reprezentanții ministerului nu își explică în niciun fel decizia, însă aceasta pare a fi influențată de greva generală pornită de sindicatele din Educație pe 22 mai. Vă amintim că, la nivel național, ar fi vorba despre 150.000 de profesori și alți 60-70.000 de angajați care participă la acțiune. Cele mai importante revendicări ale acestora sunt cele legate de salarizare.
La nivelul județului Timiș, aproximativ 40% dintre angajații din școli participă la grevă. În cifre absolute, vorbim de 3.993 de greviști, dintr-un total de 10.197 de angajați ai unităților de învățământ. În total, profesori sunt 7.669, la grevă participând 3.267. Greva a început luni și va continua pe perioadă nedeterminată.
După primele discuții cât de cât mai serioase, desfășurate la Palatul Victoria din București, liderii federațiilor sindicale spuneau că oferta primită până acum este superficială și așteaptă alte măsuri concrete din partea guvernului pentru a înceta acțiunea. Aceștia precizau că greva va fi oprită de abia atunci când membrii care și-au dat acordul pentru demararea ei își vor schimba decizia.
În condițiile date, există riscul de a fi amânate și Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a și chiar Bacalaureatul. Întrebați de jurnaliști de această posibilitate, liderii sindicatelor au răspuns: „Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare!”. Până în acest moment, nu a existat vreo precizare oficială din partea ministerului pe acest subiect. Totuși, ministra Ligia Deca spunea, încă de când a fost anunțată greva, că se dorește ca anul școlar să își păstreze structura inițială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!