Cu ocazia deținerii de către Timișoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii, ADR Vest și Asociația Prin Banat promovează edificii de patrimoniu în a căror restaurare sunt investiți bani europeni.
ADR Vest a început să le prezinte, vineri, sub forma unor ilustrații realizate de artiști din regiune, pe pagina de Facebook a instituției. Prima ilustrație înfățișează Cetatea Orăștiei și îi aparține lui Dan Ungureanu.
Despre Orăștie se spune că a fost una dintre cele șapte cetăți care au dat numele german al Transilvaniei, „Siebenburgen”. Primele ziduri ale cetății de aici au fost ridicate în urmă cu 700 de ani. Formau o incintă din piatră de formă rectangulară, prevăzută cu turnuri, șanț cu apă și pod ridicător. Aici se retrăgeau localnicii, de fiecare dată când orașul era invadat de tătari sau, mai târziu, de turci.
Cetatea era prevăzută cu bastioane care erau folosite pentru păstrarea prafului de pușcă și a alimentelor, pentru tortura dușmanilor si răufăcătorilor, iar un bastion avea chiar și cuptor de copt pâine.
Potrivit reprezentanților Primăriei Orăștie, astăzi, cetatea găzduiește două biserici, una reformată (calvină), ridicată în secolele XIII-XIV pentru comunitatea săsească din localitate, iar cealaltă evanghelică (luterană), veche de două secole.
Starea avansată de degradare face ca monumentul istoric să nu poată fi utilizat în niciun fel. Printr-un proiect Regio-POR, în valorare de 22,4 milioane lei (20,8 milioane – fonduri nerambursabile), edificiul va fi însă restaurat, consolidat și conservat, astfel încât Cetatea Orăștiei să devină un pol al patrimoniului turistic al întregii regiuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!