Proiectul de lege care plafonează prețurile la energia electrică și gaze a fost votat de deputați cu 285 de voturi pentru și unul împotrivă. Acesta urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Prin proiect, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, se stabilește o schemă de sprijin pentru plata facturilor de energie electrică și gaze naturale pentru clienții casnici, IMM-uri, cabinete medicale individuale, ONG-uri, unități de învățământ etc.
Cum se plafonează prețurile
- prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
- prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh
Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
Diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând prețul gazelor naturale, respectiv diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim 525 lei/MWh, reprezentând prețul energiei electrice active, vor fi compensate din bugetul de stat.
„Avem astăzi la votat o lege care practic protejează consumatorii casnici, le oferă celor care au un consum până în 300 de kW lunar sau 200 de metri cubi lunar o protecție în așa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut. Toţi clienţii casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată, atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, iar protecţia o primeşte peste 70% din populaţia României […] De asemenea, am adus îmbunătăţiri pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru microîntreprinderi, pentru profesii liberale, întreprinderi familiale. Acestea vor plăti doar preţul energiei, toate taxele, tarifele reglementate, nereglementate sunt scoase şi vor fi suportate de la bugetul de stat”, a spus ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
Xcei care au votat dreapta protesteaza vehement impotriva acestei imixtiuni inadmisibile in piatza. Piatza sa fie libera, cerere si oferta! In special cei cu centrale individuale (prin noii insine, se stie de la Bratieni incoace, ce alta dovada mai buna decat centrala individuala??) refuza aceste mite electorale cu consecinte groaznice pentru capitalism si bunastarea natiei. Nu a fost suficient de groaznic ca au beneficiat in continuare de plafonarea pretului din 2015 cand s-a liberalizat pentru consumatorii non-casnici pana anul asta? acum iar acest atac marsav impotriva pietei libere, huoooo! Votantii de dreapta refuza, si vor plati la pretul pietei, au centrala individuala si platesc pretul intreg, nu ca altii…
O gluma proasta. Au plafonat in sus si compensatia in jos. Adunatura de borfasi.